Canon-patent toont spiegel met motor in plaats van veer

jesse kraal 1123 0
Tot op heden wordt in eigenlijk elke spiegelreflexcamera een veer gebruikt om de spiegel omhoog en omlaag te klappen. Canon denkt dat dit sneller moet kunnen en heeft een systeem ontwikkeld dat gebruik maakt van een motor. Het systeem bestaat zover we weten alleen nog op papier.

In vrijwel elke spiegelreflexcamera is een mechanisch systeem met een veer verantwoordelijk voor het bewegen van de spiegel. Het systeem toont al zo'n zestig jaar effectief, maar is volgens Canon voor verbetering vatbaar. De fabrikant heeft een systeem gepatenteerd waarin niet een veer, maar een elektromotor verantwoordelijk is voor het omhoog en omlaag klappen van de spiegel.

Dit zou niet alleen sneller moeten werken, het zou ook de trillingen die een bewegende spiegel veroorzaakt kunnen verminderen. Het systeem heeft dus zeker potentie, al bestaat het nu alleen nog in de vorm van een patent en is het systeem nog niet terug te vinden in een productiecamera. Het zou ons echter niet verbazen als ergens op een geheime locatie in Japan dit systeem in de praktijk wordt getest.


In bovenstaande tekeningen wordt de werking van het systeem duidelijk gemaakt. De spiegel (5) wordt bewogen met een door een motor (16) aangedreven wormwiel (14).

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse