Canon-patent toont Foveon-achtig sensordesign

Jooshua Franssen 1661 0
Onlangs dook er een patent van Canon op met een sensorontwerp bestaande uit vijf lagen. Nu is er een nieuw patent te zien, waarin een sensorontwerp te zien is dat lijkt op het Foveon-design met drie kleurlagen.

Canon Foveon-patentHet Japanse Egami-blog ontdekte het nieuwe sensorpatent. De illustratie, ingekleurd door Northlight Images, toont waar de kleurlagen zich bevinden. Eind 2012 werd het patent ingediend, op 10 juli 2014 is het patent gepubliceerd. Het patent toont een drielaags sensor, vergelijkbaar met de Foveon-sensoren van Sigma, maar met iets nieuws.

Tussen de kleurlagen zitten speciale 'dielektrische lagen'. Deze lagen kunnen worden voorzien van spanning en moeten voorkomen dat de verkeerde lichtkleur gereflecteerd wordt naar de onderliggende laag, waardoor deze minder efficient werkt. Door het plaatsen van deze lagen tussen de kleurlagen heeft het ontwerp de potentie om kleuren accurater en kleurgetrouwer vast te leggen.

Of dit daadwerklijk betekent dat Canon een Foveon-achtige sensor gaat produceren, valt nog te bezien. Wel toont het aan dat Canon veel onderzoek doet naar nieuwe sensortechniek bestaande uit meerdere lagen. Het is niet de eerste keer dat er een drielaagssensor van Canon te zien is in een patent, in mei 2013 was dat ook al het geval. Onlangs schreven we over een Canon-patent waarin een sensor met maar liefst vijf lagen is te zien.

Volgens geruchten werkt Canon hard aan nieuwe sensortechniek, die zijn opwachting maakt in de Canon EOS 7D Mark II en daarna ook in andere camera's terecht zal komen. We zijn benieuwd of het daadwerkelijk om een sensor met meerdere lagen gaat. Waarschijnlijk weten we begin september meer, dan wordt de presentatie van de 7D Mark II verwacht.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua