Canon-patent toont betere coating voor extreme groothoeken

jesse kraal 1512 0
Ondanks dat de huidige EF 14mm f/2.8L USM al de tweede versie van het extreme groothoekobjectief is, zijn er nog verbeterpunten. Zo is het objectief met zijn gigantische frontelement nogal gevoelig voor flare en ghosting. Een nieuwe coating moet dat tegengaan.

Volgens het patent dat te zien is op egami-blog heeft het oppervlak een ruwe, grasachtige structuur. Deze moet er voor zorgen dat interne reflecties tot een minimum beperkt worden. Ghosting en flare ontstaan als invallend licht weerspiegeld wordt door lenselementen en die weerspiegeling uiteindelijk de sensor bereikt. Het zijn met name zeer sterke lichtbronnen die schuin op het frontelement staan die dergelijke lensfouten veroorzaken.

Canon coatign
De nieuwe coating heeft een grasachtige structuur en wordt aan de binnenkant van het frontelement en de buitenkant van het tweede element aangebracht.

Coating in het objectief

Een extreme groothoek als de Canon 14mm heeft een zeer groot en bol staand frontelement. Je krijgt dus al snel invallend licht  op dat element, met alle gevolgen van dien. De huidige 14mm van Canon heeft daar dan ook aardig wat last van. De nieuwe coating moet worden aangebracht aan de binnenkant van het frontelement en aan de voorkant van het tweede element. Dat zou interne reflecties volgens het patent tot een minimum beperken.

Canon 14mm
De huidige Canon EF 14mm f/2.8L II USM heeft er twee sterke concurrenten bijgekregen.

Nieuwe 14mm van Canon

Hoewel het patent gaat over de coating en de 14mm 'slechts' als voorbeeld wordt gebruikt, zien we ook een lensontwerp dat afwijkt van de huidige 14mm. Wel heeft het lensontwerp veel weg van het ontwerp dat Canon gebruikte voor de FD 14mm f/2.8L. Of het getoonde ontwerp nu wel of niet toegepast gaat worden in een nieuw objectief, we verwachten wel dat Canon op termijn met een nieuwe versie van de extreme groothoek komt.

Er is de laatste tijd namelijk nieuwe en sterke concurrentie bijgekomen. Samyang's goedkope 14mm f/2.8 scoort op een aantal punten beter dan de Canon, terwijl de hoogwaardige Carl Zeiss Distagon 15mm f/2.8 ook een uitstekende performer blijkt.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse