Canon-patent toont 50-300mm-cropobjectief met DO-lenselement

Canon-patent toont 50-300mm-cropobjectief met DO-lenselement

PieterMolenaar 1093 0
Canon heeft een patent aangevraagd op een 50-300mm-telezoomobjectief geschikt voor cropcamera's met EF-S- of EF-M-vatting. Bijzonder is het gebruik van een samengestelde DO-lenselement. Op dit moment gebruikt Canon dergelijke lenselementen alleen nog in zijn EF-objectieven voor fullframe.

Canon is pionier in het gebruik van zogeheten Diffractive Optical (DO)-lenselementen in objectieven. Al in 2001 bracht het met de Canon EF 400mm f/4 DO IS USM zijn eerste objectief uit voorzien van een dergelijk, samengestelde lenselement. Deze bestaan uit twee aan elkaar bevestigde fresnellenzen. Het voordeel hiervan is dat met deze constructie chromatische abberatie zeer goed bestreden kan worden, terwijl tegelijkertijd ook het gewicht en de lengte van een objectief verminderd kan worden. Een nadeel is de meer onrustige bokeh.

50-300mm-DO-objectief

Uit het patent blijkt dat Canon overweegt de fresnellenstechnologie ook te gaan gebruiken in telezoomobjectieven voor cropcamera's. Het is niet bekend of het ontwerp bedoeld is voor spiegelreflexcamera's van Canon met EF-S-mount, of dat het bedrijf zijn EF-M-systeemcamera's met het patent voor ogen heeft. Beiden maken gebruik van een 1,6x-cropsensor. Canon heeft het ontwerp van het 50-300mm-objectief ingebouwde beeldstabilisatie gegeven, terwijl het objectief in volledig ingezoomde stand ongeveer 16,8cm lang is. in de patentaanvraag wordt over het gewicht van het objectief niet gesproken.