Canon over prijskaartje EF 40mm f/2.8 STM

Julian 4098 2
In Europa betalen we vaak wat meer voor camera's en objectieven dan in de VS, dat is niks nieuws. Met de introductie van de 40mm f/2.8 pancake maakt Canon het wel erg bont: 199 dollar in de VS, 279 euro in Nederland. We vragen om uitleg.

Er zitten vrijwel altijd verschil tussen adviesprijzen van producten in verschillende landen en zeker het omrekenen van dollarprijzen naar europrijzen aan de hand van de wisselkoers is niet realistisch. In de VS worden prijzen namelijk zonder 'sales tax' vermeld, terwijl het prijskaartje bij ons inclusief btw is. Reken je de dollarprijs om, dan dien je daar dus sowieso nog 19% btw bij op te tellen.

Dollar vs euro

Vaak worden dollaradviesprijzen rechtstreeks overgezet naar euro's. Met de btw inbegrepen zijn de prijzen met de huidige koers dan redelijk te vergelijken. In Europa betalen we iets meer voor elektronica, maar dat is een gegeven. Op 8 juni presenteerde Canon drie nieuwe producten: de 650D, de 18-135mm STM en de 40mm f/2.8 STM pancake. We pakken de Nederlandse en Amerikaanse adviesprijzen erbij:

  • Canon EOS 650D (body) - €849 - $849
  • Canon EF-S 18-135mm STM - €569 - $549
  • Canon EF 40mm f/2.8 STM - €279 - $199

Voor de adviesprijs van de body is het dollarteken simpelweg omgezet in een euroteken op het prijskaartje. Volgens de huidige wisselkoers is 849 dollar zo'n 683 euro. Tellen we daar 19% btw bij op dan komen we op ca. 813 euro. Met een adviesprijs van 849 euro is de 650D hier dus niet gek veel duurder dan in Amerika.

Ook voor het 18-135mm-objectief komen de prijzen redelijk overeen, de EF 40mm f/2.8 STM valt echter enorm uit de toon. Met een Amerikaanse adviesprijs van 199 dollar zouden we hier een prijs rond de 200 euro verwachten. Canon Nederland telt daar nog eens 79 euro bij op.

Waarom?

Natuurlijk viel deze uitschieter ons direct bij de introductie van de nieuwe producten op. We vroegen Canon dan ook een reactie. Canon Nederland kon hier naast het feit dat prijzen op lokaal niveau bepaald worden, niet direct een antwoord op geven, maar beloofde er op terug te komen.

Geen duidelijk antwoord

Inmiddels hebben we een beknopte reactie teruggekregen. Canon geeft daarin nogmaals aan dat adviesprijzen lokaal bepaald worden. Dat gebeurt aan de hand van een aantal factoren: de huidige wisselkoers, 'sales tax' (btw) en overheadkosten, verder doet Canon geen uitspraken over de bepaling van de prijzen. Afgaande op deze reactie zou je kunnen concluderen dat Canon Nederland meer 'overheadkosten' heeft bij het in de markt zetten van de 40mm pancake. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk, een duidelijke reden voor het relatief hoge prijskaartje kan of wil Canon niet geven.

Pancake 40mm

Adviesprijs vs straatprijs

Canon is uiteraard vrij om het objectief voor een prijs naar keuze in de markt te zetten. Het is bovendien een adviesprijs, de straatprijs en zeker de prijs bij webwinkels kan een stuk lager liggen. Zoek je een beetje rond op internet, dan vind je al snel webshops waar je de 40mm f/2.8 kunt kopen voor een bedrag flink onder de adviesprijs. Bij de goedkoopste aanbieders is het objectief echter nog niet op voorraad en het lijkt niet onwaarschijnlijk dat het hier om import gaat.

Loop je een fysieke winkel in dan is de kans groter dat je gewoon de adviesprijs moet neerleggen voor het objectief en dan ben je in Nederland behoorlijk duur uit. Daarbij valt ook op dat de euroadviesprijs in andere Europese landen lager ligt. In Duitsland betaal je bijvoorbeeld 239 euro voor de pancake.

Importeren?

Bij de introductie van nieuwe camera's en objectieven zien we vaak verontwaardigde reacties over de prijs als de dollaradviesprijs rechtstreeks is omgezet naar euro's. Importeren uit de VS lijkt aantrekkelijk, maar in de praktijk scheelt dat weinig, gezien de 19% btw die je bij de prijs op dient te tellen en de inklaringskosten. Je kunt gerust op een meerprijs van 25% rekenen en de verzendkosten zijn meestal ook niet mals.

Als je geen haast hebt met de aanschaf van het objectief kan importeren uit de VS nog best een voordeel opleveren. Mits je een winkel vind die het objectief voor een redelijke prijs naar Nederland verstuurt (tip: eBay) of als je bijvoorbeeld met een collegafotograaf twee exemplaren koopt om de extra kosten te delen.

Eerste indrukken

Ondanks dit lange relaas over de prijs zijn we overigens behoorlijk onder de indruk van het kleine objectiefje. We hebben inmiddels een testexemplaar binnen en in combinatie met de 5D Mark II en 650D testfoto's en video's gemaakt.

40mm pancake
Klein, fijn, maar relatief duur in Nederland

afbeelding van Elja Trum

Even in Duitsland bestellen is natuurlijk maar een kleine moeite en scheelt toch al een paar tientjes. Dankzij Europa betaal je ook geen invoerrechten (noch extra BTW). Verzenden is meestal niet veel duurder dan vanuit Nederland.

afbeelding van Anonymous

even op tweakers checken loont ook zeker de moeite...vanaf zo'n 220 euro...