Canon ontwikkelt reusachtige cmos-sensor

Julian 564 0
Toonde Canon vorige week al een 120-megapixel aps-h-cmos, vandaag laat de fabrikant weer een huzarenstukje uit het experimentele lab zien: een cmos-sensor van ruim 20 bij 20 centimeter groot.

In een persbericht kondigt Canon aan succesvol ’s werelds grootste cmos-sensor ontwikkeld te hebben. De chip meet maar liefst 202 x 205mm. Het formaat moet vooral de lichtgevoeligheid verbeteren, over het aantal megapixels maakt de fabrikant niets bekend. Het plakkaat is geproduceerd met behulp van een 12-inch (300 mm) wafer en is zo ongeveer de grootste chip die met een dergelijk apparaat geproduceerd kan worden.

Snelheid

Voorheen resulteerde het vergroten van de sensor in lange uitleestijden van de datasignalen, aldus Canon. Dat probleem is nu opgelost met een ‘innovatief ontwerp’ van de elektronische circuits, waardoor zelfs video-opname mogelijk zou moeten zijn.

Volgens Canon kan de sensor foto’s maken met een honderdste van het licht dat huidige professionele dslr’s nodig hebben. Hetzelfde geldt voor videobeelden: bij 0.3 lux kan de sensor
filmen met 60 beelden per seconde.

Toepassing

Potentiële toepassingen zijn volgens Canon gebruik in telescopen, om videobeelden van de sterrenhemel te maken, of het observeren van nachtdieren. Of en wanneer de megasensor daadwerkelijk toegepast zal worden in de praktijk is niet bekend.