Canon ontwikkelt fullframe-videosensor met zeer grote pixels

Julian 1933 0
Canon werkt aan een fullframe-sensor met zeer grote pixels, voor gebruik in videocamera's. De pixels meten 19 bij 19 micrometer hebben daarmee een oppervlak dat 7,5 keer groter is dan de pixels van de Canon EOS 1D X. Dat moet uitstekende prestaties opleveren bij weinig licht.

De fullframe-camera's van Canon, zoals de EOS 1D X en de 5D Mark III staan al bekend om hun uitstekende prestaties bij filmen met weinig licht. Ook de Canon EOS C300 met speciale videosensor doet het erg goed bij hoge iso-waarden.

Canon laat weten een sensor te ontwikkelen die dat alles nog eens flink gaat overtreffen. Het gaat om een fullframe-sensor met zeer grote pixels. Canon laat in het persbericht weten dat de 'pixel pitch' 19 micron bedraagt. Dat betekend dat elke pixel een oppervlak van 19 bij 19 micron heeft. Ter vergelijking, de pixels van de 18-megapixel fullframe-sensor in de EOS 1D X zijn 6,95 micron groot.

In het persbericht vermeldt Canon niet met welke resolutie de sensor kan opnemen. Aan de hand van het formaat van de pixels kunnen we echter uitrekenen hoeveel pixels er op de sensor passen. Een fullframe-sensor is 36mm breed, ofwel 36000 micrometer. Deel dat door 19 en we komen uit op een breedte van ongeveer 1895 pixels.

Mogelijk maakt Canon de sensor nog iets breder, zodat er 1920 pixels horizontaal op de sensor passen. Daarmee zou de sensor de gebruikelijke full-hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels krijgen.

Canon rust de sensor niet alleen uit met extreem grote pixels, maar heeft ook nieuwe technologie toegepast bij het uitlezen van de beeldinformatie die ruis moet beperken. De fabrikant belooft heldere videobeelden bij zeer weinig licht. Een verlichting van 0,03 lux zou voldoende moeten zijn. Dat is vergelijkbaar met het licht van een halve maan, omstandigheden waarin we met het menselijk oog nog maar moeilijk onderwerpen kunnen waarnemen.

Voorbeeldvideo

Met behulp van een prototypecamera, die is voorzien van de sensor, heeft Canon een aantal testvideo's gemaakt. Met succes werd onder andere gefilmd in een kamer die alleen werd verlicht door het licht van een brandend wierookstrookje (ongeveer 0,05-0,01 lux). In een filmpje toont Canon de kunsten van de nieuwe sensor. De video is echter alleen in lage resolutie te bekijken.

Toepassingen

Verwacht niet direct een videocamera in de Canon EOS Cinema-serie die is uitgerust met de nieuwe beeldchip. Canon denkt nog na over de hoe de sensor precies ingezet zal worden. Het bedrijf laat al doorschemeren dat we de sensor mogelijk in toepassingen voor astronomische observatie, medisch onderzoek en bewakingsapparatuur terug gaan zien. Wanneer is nog niet bekend.

De sensor en beelden gemaakt met de chip worden getoond worden op de Security Show 2013, van 5 tot 8 maart in Tokio, Japan.