Canon ontwikkelt 120-megapixel supersensor zonder doel

Redactie 613 0
Dat de techniek voorloopt op de praktijk komt wel vaker voor, maar waar Canon haar nieuwste 120-megapixel cmos voor wil gaan gebruiken, is nog een raadsel. De sensor is van hetzelfde aps-h-formaat als de sensoren in de 1D-serie, maar heeft nog geen doel.

Ondanks het enorme aantal beeldpunten, is de sensor zelf niet eens bijzonder groot, kleiner dan fullframe zelfs. De chip meet 29,2 bij 20,2 mm en valt daarmee onder de noemer aps-h, het formaat tussen aps-c en fullframe in dat Canon in de EOS 1D-serie gebruikt.

Volgens Canon kan de sensor met hoge snelheid uitgelezen worden, bij volledige resolutie is 9,5 beelden per seconde mogelijk. Ook moet de chip kunnen filmen, de resolutie blijft echter 'beperkt' tot 1920x1080 pixels. Opvallend is wel dat Canon aangeeft dat je de sensor inĀ  ongeveer zestig 2-megapixelsecties kunt verdelen, waarvan elke sectie in full-HD kan filmen.

Hoewel Canon momenteel aps-h-sensoren gebruikt in bijvoorbeeld e EOS 1D Mark IV, is het niet duidelijk waar het nieuwe megapixelmoster voor gebruikt zal worden. In 2007 deed Canon iets soortgelijks, toen ontwikkelde de fabrikant een 50-megapixel cmos (19 x 28mm), deze is echter tot op heden nooit in een camera verschenen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie