Canon ontwikkelt 120-megapixel-dslr

Canon ontwikkelt 120-megapixel-dslr en 8K-filmcamera

Julian 3336 0
Wat kunnen we in de toekomst van Canon verwachten? De fabrikant licht een tipje van de sluier op met de aankondiging van de ontwikkeling een aantal nieuwe producten. Er komt een dslr met 120-megapixelsensor en een 8K Cinema EOS-camera.

Canon kondigt de ontwikkeling van de 'next-generation imagingproducten' aan in een persbericht. Wanneer de producten op de markt komen is niet bekend. Het gaat vooralsnog enkel om een aankondiging van de ontwikkeling.

Spiegelreflex met 120 megapixels

Met de EOS 5DS en 5DS R heeft Canon momenteel de kroon in handen als het gaat om resolutie in dslr's. Deze camera's zijn uitgerust met een 50,6-megapixelsensor in fullframe-formaat. Op dit moment werkt Canon echter aan een dslr met 120-megapixelsensor. De camera zal een plaats innemen in de huidige EOS-serie en over een EF-vatting beschikken. Canon geeft nog geen details vrij over de nieuwe camera of de sensor. Zo wordt niet vermeld om welk sensorformaat het gaat.

Canon 120MP dslr

In 2010 maakte Canon al de ontwikkeling van een 120-megapixelsensor bekend met aps-h-formaat (1,3x cropfactor). Deze chip verscheen nooit in een camera. Inmiddels heeft Canon ook een 250-megapixelvariant van deze sensor aangekondigd. We verwachten echter dat Canon voor de 120-megapixeldslr een fullframe-sensor zal gebruiken.

8K Cinema EOS-camera

Naast een dslr met gigantisch hoge resolutie, ontwikkelt Canon een nieuwe Cinema EOS-camera die kan filmen met 8K-resolutie. Deze camera krijgt een Super35mm-sensor (vergelijkbaar mat aps-c-formaat) met een resolutie 35,4 miljoen pixels.

De 8K Cinema EOS-camera zou in staat zijn om te filmen met 60 beelden per seconde in een resolutie van 8192 x 4320 pixels. Canon belooft daarbij een dynamisch bereik van 13 stops en een uitzonderlijk breed kleurspectrum.

Canon Cinema EOS 8K

8K referentiedisplay

Om de 8K-beelden te bekijken, ontwikkelt Canon ook een 8K-referentiedisplay. Dit scherm biedt volgens de fabrikant een hoog contrast, groot dynamisch bereik en breed kleurenspectrum.

Canon maakt niet bekend hoe groot het display is, maar noemt een pixeldichtheid van meer dan 300 pixels per inch. Bij een resolutie van 8192x4320 pixels zou het dan gaan om een scherm van ongeveer 30 inch.

Canon 8K display

Canon merkt overigens op dat de productfoto's uitsluitend 'ter informatie' zijn. Mogelijk wijken de daadwerkelijke producten dus af van de nu getoonde beelden. Wanneer Canon de spiegelreflex met 120 megapixels en de 8K Cinema EOS-camera op de markt brengt is nog niet bekend.