Canon met compacte 5-megapixelcamera

Redactie 535 0
Canon introduceerde 10 mei de 5-megapixel PowerShot S60: een compacte camera met behoorlijke 'groothoekzoom'.

Nieuwe lensmaterialen (voor de kenners: asferische lenzen) zijn volgens Canon een van de belangrijkste innovaties bij de S-serie, waardoor kleinere lensafmetingen mogelijk zijn in een slank camerachassis. De S60 kent zo een objectief met een brandpuntsafstand van 28 tot 100 millimeter.

Focale afstand


De genoemde brandpuntsafstand is er een in vergelijking met analoge, kleinbeeldcamera's, omdat digitale beeldenvangers anders zijn opgebouwd. De focale afstanden liggen daardoor fysiek met een factor 4,7 lager dan bij de analoge tegenbroeders. Zo leest u op de lens van de S60 "5.8 - 20.7 mm". Dat is dus de werkelijke millimterafstand voor het digitale objectief. De mensheid is inmiddels echter zo sterk gewend aan de analoge maten, dat sommige fabrikanten (zoals Kodak) vaak niet eens meer de moeite nemen om de werkelijke focale afstanden op de lens te zetten, maar direct het analoge equivalent.


De lens van de S60 kan trouwens scherpstellen op objecten tot 4 centimeter nabij. Het zoomvermogen is naar boven toe nog bij te stellen met een opzetlens (tele-converter) die twee keer extra optische zoom geeft, waardoor u uitkomt op maximaal 200 millimeter.

Ruwe RAW-formaat


De geschoten beelden kunt u niet alleen opslaan in JPEG-formaat, maar ook in het ruwe RAW-formaat. Een functionaliteit die doorgaans alleen voorkomt op de duurdere profcamera's. RAW-formaat is handig
Klik om te vergroten
Klik op afbeelding voor vergroting
voor fotografen die geen informatie verloren willen laten gaan en de beelden na afloop op de computer in de ideale weergave willen brengen met beeldbewerkingssoftware. U krijgt dan wel bestanden van naar schatting 15 megabyte. De compressiemethode van JPEG verkleint de 5-megapixelfoto's tot circa 2,5 megabyte, maar daarbij gaat dus altijd beeldinformatie verloren.

'Body'


De PowerShot S60 vervangt de PowerShot S50. De grootste winst voor wie overschakelt of kiest voor het nieuwe toestel is de omvang: de S60 heeft een 8,5 procent dunnere 'body' dan de S50. Tevens is het sluitertijdbereik verbeterd: u kunt de camera tussen de 15 seconden en 2000ste van een seconde laten openstaan voor binnentredend licht.


De S60 heeft een programmakeuzeknop die ook te vinden is op de professionele en high-end-camera's van Canon. U wisselt ermee tussen 13 verschillende opnamemethoden. Uiteraard ontbreekt de videofunctie niet, maar u kunt niet langer dan 180 seconden opnemen in 320 bij 240 beeldpunten in 15 beelden per seconde. Schakelt u naar VGA-resolutie (640 x 480 pixels), dan blijft u steken op een videolengte 30 seconden bij een teleurstellende 10 beelden per seconde. Canon kiest er, in tegenstelling tot fabrikanten als Sanyo en Sony, niet voor om de videofunctie te vervolmaken, maar sleutelt liever aan de basisfunctie van een digitale fotocamera en dat is foto's maken.


Die beelden kunnen bij de S60 nu ook gemakkelijk onder de zeespiegel worden vastgelegd, want de S60 is uit te rusten met een bij te kopen onderwaterbehuizing waarmee u tot 40 meter diepte nog operationeel bent. Canon heeft de camera van een nieuw witbalansprogramma voorzien voor onderwaterfotografie.

Stroom


De S60 loopt op een oplaadbare lithium-accu. Dat bespaart niet alleen gewicht, u kunt er doorgaans langer mee fotograferen dan met camera's die zijn uitgerust met oplaadbare (NiMH)-penlitebatterijen (AA-type). De lithium-accu in de S60 voorziet ook het 9-punts autofocussysteem (AiAF) van stroom. Dit principe maakt het mogelijk om relatief snel scherp te stellen, ook als objecten zich niet in het midden van het camerabeeld bevinden. U kunt zelfs handmatig een punt buiten het centrum van het beeld kiezen.

Conclusie


Canon richt zich met de nieuwe PowerShot S60 niet alleen op consumenten, maar ook op professionele fotografen die het toestel als tweede camera kunnen hanteren: voor als een grote spiegelreflex onhandig of ongewenst is. De adviesverkoopprijs is een competitieve 520,17 euro (exclusief BTW).
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie