Canon kondigt ontwikkeling 35mm Cinema-objetief aan

jesse kraal 1739 0
Hoewel fabrikanten meestal hun stinkende best doen om producten tot aan de introductie geheim te houden, pakt Canon het in het geval van de 35mm voor het Cinema EOS-systeem anders aan. De fabrikant maakt bekend een nieuw Cinema-objectief met brandpunt van 35mm te ontwikkelen.

Behalve de bekende EF- en EF-S-objectieven maakt Canon sinds enige tijd ook Cinema EOS-objectieven. Deze zijn leverbaar met EF-vatting, maar niet bedoeld voor de gemiddelde dslr-gebruiker. De naam, maar ook de optionele PL-vatting verklappen het al: deze objectieven zijn bedoeld voor filmers.

In het geval van de Cinema EOS-objectieven met vast brandpunt gaat het overigens niet om volledig nieuwe ontwerpen, optisch leunen ze sterk op bekende dslr-objectieven. Deze zijn voorzien van een robuustere metalen behuizing, zonder autofocus maar met soepele en van tandjes voorziene focusringen. Daarnaast zijn ze ook voorzien van een diafragma met elf lamellen dat traploos te bedienen is.

35mm-objectief

Dat Canon nu de ontwikkeling van een 35mm-objectief aankondigt is om meerdere redenen dan ook niet zo heel vreemd. Sowieso gaapt er nog een gat tussen de 24mm T1.5 en de 50mm T1.3. Daarnaast lijkt het aannemelijk dat het objectief optisch gebaseerd wordt op een bestaand objectief. De EF 35mm f/1.4L USM ligt dan natuurlijk voor de hand, al wordt er al tijden gespeculeerd over een opvolger van dit objectief.

Een andere optie is een kleinere 35mm f/2, die kortgeleden als EF-objectief werd gepresenteerd. Deze is weliswaar minder lichtsterk, maar zou optisch wel eens beter kunnen zijn (een review van de nieuwe EF 35mm f/2 IS USM lees je binnenkort in DIGIFOTO Pro 1.2013). Een derde optie is dat Canon een nieuwe lichtsterke 35mm ontwikkelt en we dus naast een Cinema EOS-variant binnenkort ook een nieuw EF-objectief te zien krijgen. Welke keuze Canon ook zal maken, verwacht geen koopje. De huidige Cinema EOS-objectieven met een vast brandpunt gaan al snel richting de 5000 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse