Canon komt met tweede versie EF 24-70mm f/2.8L

jesse kraal 5530 3
Canon's high-end zoomobjectief heeft een update gekregen. De 24-70mm f/2.8L kreeg een geheel nieuw ontwerp met meer elementen, een kleinere en lichtere behuizing en een grotere filtermaat. De karakteristieke omgekeerde uitschuifrichting is hierbij verloren gegaan.

Qua behuizing lijkt de EF 24-70mm f/2.8L II USM meer op de 24-105mm f/4L dan op zijn voorganger. Die laatste had de bijzondere eigenschap dat het objectief op 24mm het langst was, terwijl het objectief juist korter werd naarmate je inzoomde. Dit heeft als voordeel dat je zonnekap efficiënter werkt doordat deze niet meebeweegt met het frontelement. Bij de nieuwe 24-70mm bevestig je de zonnekap weer 'ouderwets' ter hoogte van het voorste lenselement.

Nieuw ontwerp

Deze keuze heeft waarschijnlijk alles te maken met het vernieuwde optische ontwerp. Het aantal elementen groeide met twee, waarmee het totaal op achttien komt. Deze zitten verdeeld over dertien groepen. Ook het aantal diafragmalamellen nam toe, een oneven aantal van negen moet zorgen voor een mooie, zachte bokeh.

24-70

Lichter

Overstappers van de oude naar de nieuwe variant zullen moeten investeren in nieuwe filters. De toegenomen diameter van het objectief vertaalt zich ook in een grotere filtermaat van 82mm. Wel hoef je minder gewicht mee te dragen, de Canon EF 24/70mm f-2.8L USM weegt 805 gram en is daarmee 145 gram lichter.

Prijs en beschikbaarheid

Sommige mensen zullen het betreuren dat de nieuwe 24-70mm niet is voorzien van optische stabilisatie, zeker omdat de tegelijkertijd gepresenteerde 24mm en 28mm f/2.8 wél over stabilisatie beschikken. Vanaf april 2012 ligt de EF 24-70mm f/2.8L II USM in de winkel. De adviesprijs bedraagt 2579 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van KZ

Goed nieuws, het huidige beestje was wel aan vervanging toe. Maar 2579 is wel absurd veel geld, zeker in vergelijking met de prijs die je neerlegt voor het huidige objectief. Bummer

afbeelding van Henri

Jullie hebben het over een "update". Gezien het totaal nieuwe ontwerp is dit toch minstens een upgrade.
Voor velen zal het ontbreken van beeldstabilisatie een enorme teleurstelling zijn.
Ik heb begrepen dat Canon 3 werkende prototypes in omloop heeft gehad waarvan de versie met beeldstabilisatie afviel vanwege "te groot en te zwaar'.
Jammer!

afbeelding van Henri

PS;
Ik vraag me overigens af of die prijs enigszins klopt: ik las op een paar Amerikaanse sites bedragen tussen de $1799 en $1899,-
Dat zou aanzienlijk realistischer zijn dan de prijs die ik hier zie.
(dat ging met de 70-200/2,8 IS L II ook al zo, die was aanvankelijk ook erg duur, om vervolgens vlot te dalen)