Megapixelmonster van Canon op komst?

'Canon komt met 46-megapixelcamera'

Julian 8796 22
Vorig jaar greep Canon de PhotoPlus Expo aan voor de presentatie van de EOS 1D X. Canon zou dit jaar weer groot nieuws hebben voor de beurs. Geruchten spreken van een 46-megapixelcamera, die waarschijnlijk ook in de EOS 1-serie zal vallen.

Toen Canon in oktober 2011 de EOS 1D X presenteerde, werd gemeld dat dit de samenvoeging betekende van de twee lijnen in de 1D-serie. Voorheen werden de camera's met veel megapixels ondergebracht in de 1Ds-lijn en de toestellen met hoge snelheid in de 1D-serie.

Met de 1D X kwam daar dus een einde aan. Eén model, voor beide toepassingen. 18 megapixels is genoeg. Of toch niet? Het lijkt er nu sterk op dat Canon de PhotoPlus Expo (24 tot 27 oktober in New York) wederom zal aangrijpen voor de presentatie van een nieuwe camera.

Diverse geruchten spreken over een 46-megapixelspiegelreflex. Aanvankelijk werd gesuggereerd dat het om de '3D' zou gaan. Over deze camera, gepositioneerd onder de 1D-serie, gaan al jarenlang geruchten. In het analoge tijdperk had Canon immers ook een EOS 3 in het assortiment, gepositioneerd tussen de EOS 1 en EOS 5.

Canon EOS 3Canon EOS 3D of nieuwe 1-serie?

Qua prijsstelling zou een EOS 3D tussen de 5D Mark III en 1D X moeten vallen, een prijskaartje van pakweg 4500 euro zou in de lijn der verwachting liggen. Het is echter de vraag of Canon een nieuwe 46-megapixelsensor wil positioneren in een camera die zich onder het absolute topmodel bevindt.

De geruchten wijzen nu dan ook weer de kant op van een camera in de 1-serie. De kans op een wederopstanding van de 1Ds-serie lijkt wat ons betreft niet heel groot. Met de komst van de 1D X maakte Canon hier duidelijk een einde aan.

Wat specificaties en behuizing betreft zou de camera echter in het '1-segment' vallen. En dat zal waarschijnlijk ook terug te zien zijn in de prijs. We verwachten eerder een model boven de 1D X met een bijbehorend prijskaartje. Mogelijk komt er een geheel nieuwe lijn boven de 1-serie.

Specificaties

Naast het aantal megapixels worden er meer specificaties genoemd. De 46,1-megapixelsensor zou een iso-bereik van 100 tot 12.800 krijgen, 16-bits raw-bestanden maken en maximaal vijf beelden per seconde schieten.

Compleet nieuwe sensor?

Canon zou de sensor volledig opnieuw ontworpen hebben en dat zou indrukwekkende prestaties moeten opleveren, vergelijkbaar met middenformaatcamera's en beter dan de 36-megapixelsensor in de Nikon D800.

Canon EF 35mm f/1.4 II

Om een dergelijke sensor van de nodige beeldinformatie te voorzien zullen zéér hoogwaardige objectieven nodig zijn. Toevallig werkt Carl Zeiss aan een nieuwe serie objectieven die ultieme kwaliteit moet leveren op camera's met veel megapixels, maar Canon zal het liefst haar eigen glaswerk verkopen. Er gaat dan ook een gerucht over een nieuwe EF 35mm f/1.4 II die mogelijk samen met de 46-megapixelcamera geïntroduceerd wordt. 

Carl Zeiss 55m 1.4
Carl Zeiss werkt aan objectieven die topkwalteit moeten leveren op camera's met meer dan 30 megapixels

Even geduld

Mocht Canon daadwerkelijk een megapixelmonster aankondigen op de PhotoPlus eind oktober, dan duurt het waarschijnlijk nog lang voordat de camera in de winkels ligt. Datzelfde zagen we met de introductie van de EOS 1D X, die pas ver in 2012 daadwerkelijk beschikbaar kwam. Ruim een half jaar na de introductie.

Dat zien we overigens terug bij meer  introducties van Canon. In juli werd de EOS M aangekondigd, de csc ligt pas in oktober in de winkels. Ook de nieuwe EOS 6D laat nog een aantal maanden op zich wachten, in december is de budget fullframe-camera verkrijgbaar, drie maanden na de introductie op de Photokina.

Nieuwe aps-c-sensor in 2013?

Naast geruchten over de 46-megapixelcamera lijkt er ook een nieuwe sensorgeneratie op komst te zijn bij Canon. De fabrikant borduurt al jaren voort op de 18-megapixelchip die in 2009 voor het eerst verscheen.

In 2013 zien we waarschijnlijk weer flink wat nieuwe camera's met aps-c-sensor, denk aan de Canon EOS 70D, 700D en 7D Mark II. Respectievelijk de opvolgers van de 60D, 650D en 7D. Waarschijnlijk gaat de 18-megapixelsensor uit deze camera's eindelijk met pensioen en krijgen de nieuwe camera's een compleet nieuw sensorontwerp.

afbeelding van Bjorn

Grappig design body... Jammer van het foutje erin... :)

afbeelding van SK

Ze kunnen wel meer megapixels in de camera pompen, maar meer kwaliteit dan Nikon's zullen ze toch nooit behalen.

afbeelding van reactie op anoniem...

meer kwaliteit dan Nikon? volgens mij is dat vrij persoonlijk. de 5D3 levert in mijn optiek mooiere platen af dan de d800. maar ook daar zijn de meningen erg over verdeeld online... kenrockwell bijv.

afbeelding van Marco Mackenbach

Het ene merk maakt geen betere platen dan het andere merk. De standaard tinten van het ene merk kun je mooier vinden dan het andere merk, maar door de instellingen aan te passen kunnen ze 1:1 gemaakt worden aan elkaar.
Het enige verschil wat ja als 'belangrijk' zou kunnen bestempelen is de bediening: De plaats van de knoppen en de indeling van de menu's. Vergeet niet dat de kwaliteit van je camera valt of staat met het objectief wat je gebruikt. De duurste Nikon of Canon met een goedkoop plastic objectief is nog steeds 3x niks.
En uiteindelijk is altijd het de fotograaf die het plaatje maakt!

afbeelding van Anonymous

Grappig, dat wanneer Canon wederom iets beter afleverd dat de Nikonzin clan weer gaat bashen. Lijkt wel op zo'n apple bash. Iets met hoge bomen....

afbeelding van Anonymous

Ze leveren niet iets beters af, dat moet nog gebeuren!
Erachter aan hobbelen noemen we dat :-)

afbeelding van SK

Volgens mij veegt de D800 de 5dmk3 compleet van tafel als het gaat om detail en scherpte van de platen... Hij scoort ook het hoogste op DXoMark

afbeelding van Marco Mackenbach

Ach, die pixel'oorlog' leidt alleen maar tot te hoge prijzen. De gemiddelde fotograaf heeft ruim voldoende aan een 12Mp camera, omdat 90% van zijn foto's niet eens op papier komt maar alleen op zijn/haar scherm.
Je kunt beter investeren in een goed objectief dan in een 46Mp camera als je het mij vraagt.

afbeelding van lex wentink

canon heeft een leverings probleem. Eerst kreeg ik in maart een nieuwe 2.8 24-70 in handen die zou samen met de 5D mark 111 komen sindsdien niets meer van vernomen bovenstaande Eos M werdt voor half oktober aangekondigd, maar wordt nu eind november en EOS 6D staat voor half december,maar zou me niets verbazen dat dat 2013 wordt. Misschien iets later officieel aankondigen zoals bij Nikon D 600 na de aankondiging snel leverbaar was voorkomt teleurstellingen.

afbeelding van SK

Volgens mij heeft Canon geen leveringsprobleem maar een produceer probleem.. Ze introduceren zaken die nog niet bestaan.. Omdat Nikon met iets komt, komt Canon ook met iets (wat nog niet bestaat)

Net zoals de 6D er stond alleen een niet werkende versie op Photokina

afbeelding van Anonymous

We zullen morgen het horen tijdens het Canon event ;)
Zal wel laten weten als ze iets uitbrengen!

afbeelding van Anonymous

Te Laat
Vandaag heb ik besloten over te stappen naar Nikon.
Canon komt pas volgend jaar eindelijk met iets wat ik kan gebruiken, helaas te laat.
Nikon zal tegen die tijd ook niet hebben stilgezeten en heb daar alle vertrouwen in.

Komt nog bij dat de lenzen van Canon mankementen vertonen na gebruik van drie jaar, het inmiddels bekende err 01 op de 24-105 kost mij ± € 300,- en dat is inclusief garantie dat ie het na drie jaar weer begeeft ;-)

Ik behoud mijn Canon 5DII ernaast, blijft een fijne camera!

afbeelding van Anonymous

da's spijtig te horen, maar je bent denk ik een uitzondering. Ik heb diverse lenzen al > 7 jaar, heb daar tienduizenden opnamen mee gemaakt en niets aan de hand :). Een goede vriend met NIkon moest laatst zijn 24-70 wegbrengen omdat de AF motor kaduuk was. Het kan verkeren...

afbeelding van Marco Mackenbach

Ieder merk heeft wel eens een product dat defect raakt en het kan allerlei oorzaken hebben, zoals stof, vocht, stoten, vallen of verkeerd gebruik.
Het is daarom wat naïef om er vanuit te gaan dat een merk slechter is omdat een kennis/vriend eens iets heeft wat defect raakt. Canon en Nikon zijn allebei A-merken, voor beiden geen reden om aan te nemen dat de één minder is dan de ander.

afbeelding van eMWee  vaZeel

Amaai; wat een bende kinderen is me dat hier !!!! Volgens mij zijn er geen slechte fototoestellen........ alleen aan de fotografen is nog heel wat werk !!!!!

afbeelding van Anonymous

Nee er zijn geen slechte fototoestellen, maar wel betere

afbeelding van Anoniem

Ik zou hem noemen de Canon 1Dxs als ik Canon zou zijn maar ik ben Canon niet. En gelukkig ben ik allang overgestapt naar Nikon. Wat een belachelijke prijzen hanteert men daar bij Canon voor een Camera zeg, zijn die dingen van goud of zo.

afbeelding van Anoniem

Ik heb gelukkig nog twee nieuwe Nikon D3s op de kop kunnen tikken, 12 mega pixel is voor mij meer dan genoeg. A1 afdrukken zien er perfect uit.
Ik heb mijn oude Canon spullen goed kunnen verkopen via marktplaats en zodoende had ik geld voor een complete set Nikon Apparatuur.

afbeelding van Anonymous

Jammer dat Canon de laatste tijd een beetje de weg kwijt is met haar prijsstellingen.

Een 1Dx voor 7000 euro in de markt zetten die de 1Ds en 1D mark iv vervangt? Die mark iv is nog geen 2 jaar uit. Baal je dan als je een 1Ds en 1D mark iv in je tas hebt zitten :(

Daarnaast de objectieven, neem een 24-70 2.8 mark II. 2500 euro voor die lens is gewoon compleet gestoord. We zijn overal aan het bezuinigen, de fotografie staat bij vrijwel iedereen onder druk en Canon maakt de nieuwe objectieven gewoon bijna 2x zo duur. En wat een vreselijk verschil met de oude versie zeg, ongelofelijk, te veel om op te noemen.

Waste of money, ik investeerde altijd meteen in nieuwe camera's zodra er na 4 jaar weer een nieuwe uitkwam, maar ik ben er nu even klaar mee... doe helemaal niks voorlopig. Pricipe kwestie.

afbeelding van damaster

Ik snap wat je bedoelt. Steeds nieuw kopen is een soort dwangimpuls: meer pixels, betere kleurtabellen, verbeterde functies. Velen denken ook dat hun foto's beter worden als de camera maar duur is. Een echte misvatting denk ik.

afbeelding van damaster

(had nog een stukje toe willen voegen:)
Laatst sprak ik met iemand die een dure camera gekocht had, maar die hem snel weer weg deed. Waarom? Er zat geen 'auto'-stand op!

afbeelding van SK

Dan is die persoon nog dommer dan dom, hoe duur en professioneel een camera ook is, er bestaat altijd nog een P-stand. Ook wel Program Automatic genoemd. Die staat ongeveer gelijk aan de Auto stand van de consumer camera's, maar dan met meer instelmogelijkheden.