Canon komt met 300mm en 400mm f/2.8L IS II USM

Julian 767 0
Canon vernieuwt haar high-end teleobjectieven. De 300mm f/2.8L IS II USM en 400mm f/2.8L IS II USM krijgen een nieuw optisch ontwerp en een lichtere constructie door gebruik van magnesium en titanium.

Het nieuwe ontwerp waarbij Canon gebruik maakt van titanium en magnesium levert bij de EF 400mm f/2.8L IS II USM een flinke gewichtbesparing op. Het nieuwe objectief is volgens Canon 28 procent (anderhalve kilo) lichter dan zijn voorganger. Bij de nieuwe 300mm is de gewichtbesparing acht procent volgens de fabrikant.


Optisch ontwerp

Beide objectieven krijgen een geheel nieuw optisch ontwerp bestaande uit 16 elementen in 12 groepen en maken gebruik van fluoriet lenselementen die chromatische aberraties tegen moet gaan. Canon belooft hoogwaardige prestaties van hoek tot hoek. Super Spectra Coatings en de SubWavelength Structure Coating (SWC) moeten zorgen voor minder reflecties. De voorste en achterste lenselementen zijn daarnaast voorzien van een fluor coating die stof, water en vuil moet afstoot.

Verbeterde beeldstabilisatie

De high-end telezooms krijgen de nieuwste IS-beeldstabilisator die tot vier stops winst moet opleveren. Een nieuwe, derde IS-modus activeert de stabilisatie alleen tijdens het daad­werkelijk maken van de foto. 


Power Focus

Ook aan de autofocus is gesleuteld. Canon belooft betere prestaties door nieuwe algoritmen en een high-speed CPU. Voor filmers is er de Power Focus-modus, waarin je de scherp­stelling tijdens het filmen vloeiend aan kan passen met de scherpstelring. De AF-stop knoppen zijn verstelbaar en zo aan te passen naar de wens van de gebruiker.

Statiefbevestigingen

Het objectief is voorzien van diverse statiefbevestigingen voor verschillende toepassingen. Een nieuw rotatiemechanisme voor de statiefkraag moet voor vloeiendere beweging zorgen wanneer het objectief vanuit de portret- in de landschapstand wordt gezet.

Prijs en verkrijgbaarheid

Zowel de EF 300mm f/2.8L IS II USM als de 400mm f/2.8L IS II USM verschijnen in december op de markt. De twee gaan respectievelijk 7499 en 11.999 euro kosten.