Canon Speedlite 430EX III-RT

Canon introduceert Speedlite 430EX III-RT

Julian 3920 0
Canon brengt in september de 430EX III-RT op de markt. Het is de tweede Speedlite-flitser die beschikt over het Radio Transmitter-systeem voor draadloze TTL-ondersteuning. Daarnaast is de flitser compacter en lichter dan zijn voorganger.

Update: Canon heeft het oorspronkelijke persbericht gerectificeerd. De flitser is in RT-modus ook als 'master' te gebruiken. Het artikel is hierop aangepast.

In 2012 introduceerde Canon de Speedlite 600EX-RT, de high-end-flitser werd uitgerust met radiografische TTL-ondersteuning. Daarmee kan de flitser op afstand bediend worden via radiosignalen. Andere Speedlite-flitsers beschikken ook over draadloze TTL-ondersteuning, maar maken daarvoor gebruik van optische signalen.

De nieuwe Canon Speedlite 430EX III-RT beschikt net als het topmodel over het Radio Transmitter-systeem voor radiografische aansturing. De nieuwe mid-range-flitser kan bij gebruik van het RT-systeem zowel als 'master' en 'slave' gebruikt worden.

Om van de RT-functie gebruik te maken kun je de Speedlite 430EX III-RT combineren met een tweede exemplaar, de Speedlite 600EX-RT, of de Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT. Het RT-systeem biedt je de mogelijkheid om maximaal vijf groepen RT-flitsers, bestaande uit maximaal vijftien flitsers aan te sturen. Dat kan over een afstand tot dertig meter.

Je kunt de Speedlite 430EX III-RT ook draadloos aansturen met infraroodsignalen. Zo kun je de flitser gebruiken met camera's die zijn uitgerust met een Integrated Speedlite Transmitter, zoals de EOS 760D en 70D. Bij gebruik van optische signalen werkt de 430EX III-RT enkel als 'slave'.

Speedlite 430EX III-RT

Kleiner, lichter en sneller

Net als zijn voorganger, de Speedlite 430EX II, heeft de nieuwe 430EX III-RT een richtgetal van 43 meter bij iso 100 en een zoombereik van 24 tot 105mm. Met de ingebouwde adapter kan dat tot 14mm vergroot worden.

De nieuwe flitser is echter iets compacter en lichter dan zijn voorganger. De kop kan negentig graden gekanteld worden en draait maximaal 150 graden naar links en 180 graden naar rechts. Met vier AA-batterijen kun je 180 flitsen op volle kracht afvuren. De 'recycle'-tijd bedraagt vier seconden. Op de achterkant is een verbeterd dot matrix lcd en een programmawiel te vinden.

Prijs en beschikbaarheid

Canon brengt de Speedlite 430EX III-RT in september 2015 op de markt voor een adviesprijs van 345 euro. De flitser wordt geleverd inclusief een oranje kleurfilter en bounce adapter.

Canon Speedlite 430EX III-RT