Canon introduceert EOS 1D Mark IV

Julian 1526 0
Canon heeft de 1D Mark IV officieel geïntroduceerd. De nieuwe camera krijgt een 16-megapixel aps-h-sensor, iso-bereik tot 102.400, geheel nieuw 45-punts AF-systeem en 1080P-filmfunctie.

Net als zijn voorganger beschikt de 1D Mark IV over een cropfactor van 1.3x en bedraagt de maximale snelheid 10 beelden per seconde. Niet alleen de sensor is nieuw, met 16-megapixels, filmfunctie en verhoogt iso-bereik van 100 tot 12800 (uitbreidbaar tot 50-102.400), ook het AF-systeem is grondig herzien. Het nieuwe 45-puntssysteem beschikt over 39 cross-type f/2.8 sensoren.

Technische specificaties (PDF)

Om 9:00 wordt de camera aan de Nederlandse pers geïntroduceerd. Later vandaag lees je een volledige preview van de Canon EOS 1D Mark IV. Onderstaande vind je alvast het volledige persbericht.

Update: Onze Canon 1D Mark IV preview is nu te lezen.


Persbericht

Amstelveen, 20 oktober 2009 – Canon kondigt vandaag de introductie aan van de nieuwe EOS-1D MARK IV – een snelle, professionele Digital SLR (DSLR) camera die is ontworpen om fotografen het vermogen te bieden onder meest uitdagende omstandigheden unieke actiemomenten vast te leggen. De Canon EOS-1D MARK IV staat garant voor snelheid, vermogen en hoge resolutie beelden. Daarmee is de EOS-1D MARK IV de perfecte camera voor fotografen die betrouwbaarheid eisen voor gebruik in dynamische en extreme situaties. De situaties die zich voordoen bij actiefotografie, sportevenementen, nieuwsontwikkelingen en natuurfotografie.
De EOS-1D MARK IV is ontwikkeld op basis van feedback van professionele fotografen en is uitgevoerd met een nieuwe Canon 16,1 MP APS-H CMOS sensor en een geheel nieuw 45-punts AF-systeem met 39 f/2.8 gevoelige 'cross-type' punten. Voor een ruime keuze uit nauwkeurige scherpstelvlakken over het gehele beeld.  De Dual “DIGIC 4” processoren leveren het vermogen om continu hoge resolutie opnamen te maken met een snelheid van maximaal 10 beelden per seconden (bps) en zorgen daarnaast voor het grootste ISO bereik ooit in een Canon camera.

“Tijdens de gehele ontwikkelperiode van de EOS-1D MARK IV hebben wij rekening gehouden met de feedback van onze fotografen en een camera ontwikkeld die voldoet aan hun specifieke eisen", zegt dhr. Shinbori, Senior General Manager van het Camera Development Center, Canon Inc. “Met een geheel nieuwe, hoge kwaliteit CMOS sensor en Dual “DIGIC 4” processoren, stelt de Canon EOS-1D MARK IV professionele fotografen in staat de eerste te zijn die hoge kwaliteit beeldmateriaal aflevert bij fotobureaus. En dat in een markt die een steeds sterkere concurrentie kent.”

Uiterst gevoelige, 'cross-type' scherpstelling – razendsnel elk detail vastleggen
De Canon EOS-1D MARK IV is voorzien van een geheel nieuw 45-punts AF-systeem, met 39 f/2.8 gevoelige 'cross-type'punten die over het gehele beeld zijn verspreid. Dit zorgt voor een consistente AF bij stilstaande of bewegende onderwerpen, ongeacht welk AF-punt wordt gebruikt.  Alle 45 AF-punten zijn vrij door de gebruiker te selecteren en zijn nu nog gevoeliger. De AF-punten bij de randen van het beeld bieden dezelfde prestaties als de punten in het midden.

Het gehele AF-systeem wordt bestuurd door een speciale microprocessor. Deze zorgt voor snel en nauwkeurig scherpstellen - zelfs bij continu fotograferen met 10 bps.  Het nieuwe Canon AI Servo II AF biedt een hogere precisie bij het volgen van bewegende onderwerpen en maakt daarvoor gebruik van het vermogen van de speciale microprocessor om de overall volgnauwkeurigheid te verbeteren en tevens de scherpstelbetrouwbaarheid te verhogen in situaties met weinig contrast en uitzonderlijk fel omgevingslicht.

Om de flexibiliteit te verhogen, beschikt de EOS-1D MARK IV over een groot scala aan handmatige en automatische AF-opties, inclusief - bij objectieven met een AF-stop knop - de nieuwe Canon Spot AF functie.  Spot AF zorgt voor een nauwkeuriger scherpstelvlak om zo te voldoen aan de behoefte van fotografen om resultaten met maximale scherpte te kunnen afleveren.  Een 63-zone meetsysteem maakt het mogelijk meerdere meetsystemen te gebruiken, waarbij de speciale sensor is gekoppeld aan de 45 AF-punten. Voor aan een AF-punt gekoppelde meting en voor multispot meetopties.
De EOS-1D MARK IV is tevens voorzien oriëntatie-afhankelijke AF-punten. Een functie die wordt aangestuurd door een oriëntatiesensor en die fotografen in staat stelt afzonderlijke AF-punten op te slaan voor verschillende standen van de camera.  Deze oriëntatie-afhankelijke AF-punten hebben betrekking op zowel liggend als staand formaat fotografie en bieden de mogelijkheid snel de stand van de camera te wijzigen waarbij de AF-instellingen worden aangepast aan het onderwerp.  AF-puntregistratie stelt de fotograaf in staat om een ander AF-punt te registreren, dat vervolgens met één druk op de knop kan worden gebruikt.

Het vermogen en de prestaties van Dual “DIGIC 4” en CMOS
De combinatie van een speciaal ontworpen hi-res 16,1 Megapixel APS-H CMOS sensor en Dual “DIGIC 4” processoren garandeert haarscherpe, detailrijke opnamen die met hoge snelheid worden vastgelegd.

De APS-H sensor combineert een groot aantal pixels met een effectief beeldveld dat overeenkomt met 1,3x de brandpuntsafstand van het objectief.  Dit biedt direct voordelen voor sport-, nieuws- en natuurfotograferen die constant in beweging zijn, dichter bij hun onderwerp willen komen en grote diafragma's nodig hebben zonder terug te vallen op objectieven met grotere brandpuntsafstanden omdat die altijd zwaarder zijn.

Reeksopnamen zijn mogelijk dankzij de acht verwerkingskanalen van de sensor, zodat een snelle uitlezing van gegevens plaatsvindt en maximaal gebruik wordt gemaakt van de Dual “DIGIC 4” processoren om met 10 bps en de volle 16,1 MP resolutie te fotograferen, terwijl een 14-bits analoog naar digitaal (A/D) conversie van de kleuren gehandhaafd blijft.

De mogelijkheid met 10 bps te kunnen fotograferen - zonder terugval in resolutie - betekent dat de EOS-1D MARK IV op dit moment de snelste Canon D-SLR camera voor continu fotograferen met AF is.  De hogere verwerkingscapaciteit van de Dual “DIGIC 4” processoren zorgt voor een effectief beheer van de toegenomen gegevensstroom die het resultaat is van de 60% toename in beeldresolutie. Deze verwerkingscapaciteit stelt de EOS-1D MARK IV tevens in staat met behulp van een UDMA 6 kaart reeksopnamen te maken tot maximaal 121 grote JPEGs of 28 RAW opnamen - ideaal voor actiesporten of nieuwsgebeurtenissen waar de ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen.

EOS-1D MARK IV bevat ook aangepaste Picture Styles en is de eerste camera met ALO (Auto Lighting Optimizer) in een professionele EOS body voor automatische correctie van het contrast en de helderheid van opnamen terwijl ze worden vastgelegd.  Dit alles zorgt voor een snellere workflow om persfoto's direct vanuit de camera aan te leveren zonder dat nabewerkingen nodig zijn. De fotograaf kan zich volledig concentreren op het vastleggen van dat ene once-in-a-lifetime moment.

De volledige compatibiliteit met de nieuwste UDMA 6 Flash geheugenkaarten garandeert tevens dat de beeldgegevens razendsnel worden weggeschreven naar de CF geheugenkaart van de EOS-1D MARK IV.  Daarnaast stelt de flexibiliteit om opnamen vast te kunnen leggen op een Secure Digital/SDHC geheugenkaart fotografen in staat te blijven fotograferen tot de opname is gemaakt die ze nodig hebben.

Geavanceerde prestaties bij weinig licht
De EOS-1D MARK IV levert uitzonderlijk hoge prestaties in omgevingen met weinig licht. Het standaard ISO bereik van de EOS-1D MARK IV loopt van 100 tot 12.800. Dit bereik kan worden uitgebreid van 50 tot 102.400 – de hoogste ISO waarde ooit bij een Canon SLR.  Deze uitzonderlijke prestaties bij weinig omgevingslicht maken de EOS-1D MARK IV ideaal voor nachtopnamen of fotografie bij evenementen die 's avonds plaatsvinden. Situaties waar het gebrek aan licht het veelal onmogelijk maakt te fotograferen.

Intelligente technieken voor ruisvreductie beperken chroma- en luminantieruis tot een minimum, terwijl de kleurbalans gehandhaafd blijft. Dit alles zonder de controle over de overall beeldkwaliteit weg te halen bij de fotograaf.  De nieuwe 16,1 MP APS-H CMOS sensor is uitgevoerd met naadloze microlenzen en voorzien van minder micro-elektronische circuits en van veel gevoeliger, hoge capaciteit lichtdioden. Deze architectuur garandeert tevens dat al het beschikbare licht zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt om maximale ISO prestaties te leveren bij weinig omgevingslicht.

Gebouwd voor extreem gebruik – robuust, weerbestendig en draagbaar
De EOS-1D MARK IV heeft een body van magnesiumlegering die de camera licht voor zijn categorie maakt en een goede bescherming biedt tegen stoten en schokken.  De EOS-1D MARK IV is ook het onderwerp geweest van een aantal subtiele ergonomische aanpassingen, waarbij de vorm van de knoppen is gewijzigd en een duidelijke 'klik' hoorbaar is wanneer erop wordt gedrukt. Dit om het leven van fotografen gemakkelijker te maken wanneer door extreme weersomstandigheden het werken handschoenen noodzakelijk is.

De EOS-1D MARK IV is beschermd met in totaal 76 rubberen afdichtingen rondom de bedieningsknoppen en langs de naden. De Canon EOS-1D MARK IV is stof- en vochtbestendig bij gebruik in combinatie met het Canon assortiment vochtbestendige EF-objectieven en Speedlite EX flitsers.

Het 920.000 dots, VGA resolutie, Clear View II LCD maakt het gemakkelijk om ook onder de meest uitdagende omstandigheden de foto's en videobeelden direct te kunnen bekijken.  Door de ruimte tussen het LCD-paneel en het beschermglas te dichten met foto-elastisch materiaal, is Canon in staat om lichtreflecties te verminderen, zodat de opnamen duidelijker worden weergegeven.  Het eerder gebruikte acrylmateriaal is vervangen door gehard glas, dat voor een sterke, krasvaste bescherming van het LCD zorgt.

De EOS-1D MARK IV is uitgerust met het geïntegreerde EOS reinigingssysteem dat de sensor automatisch stofvrij houdt - voor een betrouwbare beeldkwaliteit bij werken in omgevingen die een echte beproeving voor de camera vormen.

HD videobeelden met bioscoopgevoel
De Canon EOS-1D MARK IV maakt niet alleen hoge kwaliteit digitale foto's, maar beschikt ook over de EOS Movie functie. Daarmee zijn 1080p High Definition (HD) videobeelden vast te leggen met 30, 25 en 24 bps en kan 720p beeldmateriaal worden geregistreerd met 60 en 50 bps.  Naast compatibiliteit met PAL, NTSC en 1080/24p bioscoop-beeldsnelheden, biedt de EOS-1D MARK IV volledig handmatige belichting om filmmakers en fotografen controle te geven over de scherptediepte.

De EOS-1D MARK IV heeft een programmeerbare knop om snel videobeelden vast te leggen. Met één druk kunnen fotografen direct HD videobeelden registreren.  De EOS-1D MARK IV heeft ook een mini HDMI uitgang om videobeelden en foto's rechtstreeks te bekijken op compatibele HD-ready TV's.

Geavanceerde aanpassingsmogelijkheden
De Canon EOS-1D MARK IV is volledig aan te passen aan de werkomgeving. Dit stelt fotografen in staat maximale controle uit te oefenen op de functies van de camera.  Micro-aanpassingen bij Automatische belichting (AE) en Flitsbelichting (FE) geven fotografen de mogelijkheid de belichting optimaal af te stemmen op het onderwerp, zodat twee afzonderlijke camera's met identieke instellingen kunnen werken om consistente resultaten te produceren of om instellingen eenvoudigweg aan te passen aan de persoonlijke voorkeur en smaak.  Gebruikersprofielen die de voorkeur hebben, kunnen ook worden opgeslagen op de geheugenkaart en worden overgebracht naar andere EOS-1D MARK IV bodies, zodat fotografen hun profielen naadloos kunnen kopiëren naar een andere camera body wanneer dat nodig is.

Tot de aan te passen functies behoort de mogelijkheid om informatie over het auteursrecht direct met de camera toe te voegen.  Dit stelt fotografen in staat om standaard hun persoonlijke gegevens op te nemen in het beeldmateriaal, zodat dit niet achteraf moet worden toegevoegd. Het stelt nieuwsfotografen in staat hun foto's in de kortst mogelijke tijd bij fotobureaus af te leveren.  Een geïntegreerde microfoon stelt fotografen in staat aan elke foto gesproken opmerkingen toe te voegen. Ideaal voor fotografen die tijdens hun werk aanvullende opmerkingen over de scènes willen toevoegen aan het beeldmateriaal.

Canon EOS-1D MARK IV – belangrijkste kenmerken:
•    Nieuwe 16,1 Megapixel APS-H CMOS sensor
•    Continu fotograferen met 10 beelden per seconde
•    Reeksopnamen tot max. 121 grote JPEGs
•    Nieuw 45-punts wide area AF met 39 'cross-type' sensoren met f/2.8 gevoeligheid
•    Hoge snelheid Dual “DIGIC 4” processoren voor superieure beeldkwaliteit
•    12.800 high ISO, uitbreidbaar tot 102.400
•    Full HD videoregistratie met 30, 25 en 24 beelden per seconde
•    3,0” Clear View II LCD met Live View mode
•    Duurzame stof- en vochtbestendige body met 76 rubberen afdichtingen
•    Compatibel met alle Canon EF objectieven en Speedlite EX flitsers
•    Ook verkrijgbaar - nieuwe EOS-1D MARK IV Draadloze Transmitter WFT-E2 II (ook compatibel met bestaande Draadloze File Transmitter WFT-E2)
 
EOS systeemcompatibiliteit
De EOS-1D MARK IV is compatibel met alle bestaande EOS 1D Mark III accessoires, EF objectieven (exclusief EF-S objectieven) en EX serie Speedlite flitsers.  Ononderbroken fotograferen en uploaden van bestanden is mogelijk met de optionele Draadloze File Transmitter WFT-E2 II.  Nieuwe EOS-1D MARK IV accessoires zullen ook backwards compatibel zijn met EOS 1D Mark III bodies. Dit onder voorbehoud van een firmware update.