Canon introduceert EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM

Julian 1712 0
Canon komt met een ultragroothoek voor de EOS M. De 11-22mm f/4-5.6 is voorzien van IS-beeldstabilisatie en een STM-motor. De compacte ultragroothoekzoom krijgt een prijskaartje van 399 euro en is vanaf juli verkrijgbaar.

De Canon EOS M is geen doorslaand succes. Met name op gebied van autofocus laat de compacte systeemcamera een flinke steek vallen als je het toestel afzet naast de concurrentie. Ook het objectievenaanbod is beperkt. Daar komt nu enige verandering in, met de introductie van de EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM.

Opvallende keuze

De keuze voor een ultragroothoekzoom vinden we opvallend. Canon mikt met de EOS M met name op beginnende fotografen, die overstappen van een compactcamera. Wij gokken dat een ultragroothoek niet echt een objectief is dat je in veel cameratassen van mensen uit deze doelgroep tegen gaat komen.

EF-M 11-22mm

Goedkoopste ultragroothoek

Toch is de 11-22mm om meerdere redenen interessant, misschien juist voor de wat meer gevorderde doelgroep. Om te beginnen vanwege de prijs: met 399 euro (adviesprijs) is het de goedkoopste ultragroothoek die je kunt krijgen. Nikon heeft bijvoorbeeld een Nikkor VR 6.7-13mm f/3.5-5.6 voor de camera's uit de 1-serie, die kost 519 euro. De goedkoopste ultragroothoek voor het mft-systeem is de Olympus 9-18mm, die ligt voor 610,10 euro in de Olympus-webshop. Bij Sony tel je maar liefst 849 euro neer voor de 10-18mm f/4 OSS, al heb je dan wel een vast diafragma over het hele bereik.

Beeldstabilisatie

Bovendien is de EF-M 11-22mm voorzien van IS-beeldstabilsiatie. Ook de ultragroothoekzooms van Sony en Nikon zijn voorzien van stabilisatie, maar de meeste varianten voor spiegelreflexcamera's niet. Canon belooft drie stops winst en bij gebruik van de 'Dynamic IS'-modus zouden ook je video's trillingsvrij moeten zijn.

Het grote minpunt van de EOS M: de trage autofocus, is bovendien niet zo belangrijk als je met een ultragroothoek fotografeert. De EOS M met 11-22mm kan dus wellicht een interessant kitje zijn voor de landschapfotograaf die op zoek is naar iets kleins.

Optisch ontwerp

De grote vraag is natuurlijk hoe het objectief gaat presteren. Canon voorziet de EF-M 11-22mm van Super Spectra Coatings om reflecties en overstraling te minimaliseren. Het objectief is volgens het persbericht 'volgens de professionele kwaliteitseisen van Canon geproduceerd zodat elke opname tot een fraai resultaat leidt.'

Canon heeft de 11-22 f/4-5.6 IS STM compact weten te houden door een inschuifbaar ontwerp te gebruiken. Een primeur voor het EF-assortiment. Met een schuif is het objectief te vergrendelen als je het niet gebruikt, de lengte neemt dan met 13mm af. De behuizing is van metaal.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf juli ligt de EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM in de winkels voor een adviesprijs van 399 euro.