Canon introduceert CanoScan 9000F Mark II

jesse kraal 3883 0
Net als bij de camera's grijpt Canon nu naar de benaming Mark II voor een nieuwe scanner. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de EOS 5D- of 1D-serie, gaat het hierbij niet om een volledig nieuwe model maar om een update. De hardware lijkt in dit geval zelfs onaangeroerd.

Aangezien we op de redactie nog zo af en toe een rolletje volschieten, legden we enthousiast de specificaties van de nieuwe CanoScan 9000F Mark II naast die van de 'oude' 9000F. Ons enthousiasme bekoelde snel, want de verschillen zijn wel heel minimaal. Op hardware-gebied lijkt alles bij het oude te blijven.

CanoScan 900F
De CanoScan 9000F Mark II. Of was het toch de 9000F?

Kleinbeeld en middenformaat

Scannen kan met maximaal 9600 dpi in het geval van film en 4800 dpi in het geval van documenten. Je kunt 35mm-film scannen, maar middenformaatfilm behoort ook tot de mogelijkheden. Er worden drie scanframes meegeleverd, twee voor respectievelijk 120- en 35mm-film en een houder voor vier ingeraamde kleinbeelddia's.

Software

Waarin zit 'm dan het verschil tussen de 9000F en de 9000F Mark II? In de meegeleverde software. Krijg je bij het huidige model nog Silverfast SE en Adobe Photoshop Elements, bij de Mark II moet je het doen met Canon's eigen pakket met onder andere My Image Garden. Met Elements en Silverfast hebben we prima ervaringen, of My Image Garden in combinatie met ScanGear en Scan Utility net zo fijn werkt is nog maar de vraag.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf april ligt de CanoScan 9000F Mark II in de winkels voor een adviesprijs van 229 euro.

CanoScan 9000F

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse