Canon ME20F-SH filmt met iso 4.000.000

Canon introduceert cameramodule met iso-waarde van meer dan vier miljoen

Julian 3045 0
Canon introduceert de ME20F-SH, een 'multi-purpose' cameramodule, uitgerust met een fullframe 2,26-megapixelsensor. De lage resolutie resulteert in zeer grote pixels en stelt de camera in staat om te filmen met een iso-waarde van meer dan vier miljoen.

Camera's als de Nikon D4S en Sony A7S wisten de afgelopen jaren indruk te maken met extreem hoge iso-waarden. Zowel de Nikon als de Sony zijn in staat om beelden vast te leggen met een iso-equivalent van 409.600.

Canon ME20F-SH

Canon doet daar met de ME20F-SH nog een flinke schep bovenop. De filmcamera is uitgerust met een fullframe-sensor (36x20mm) met slechts 2,26 megapixels. Volgens de specificaties heeft de sensor een 'gain' van 75 dB. Dat komt overeen met een iso-waarde van meer dan vier miljoen.

Canon ME20F-SH EF-objectief

Grote pixels

De extreme lichtgevoeligheid is te danken aan de grootte van de pixels. Met 19 x 19 micron hebben deze een oppervlak dat ruim vijf keer groter is dan pixels in een conventionele fullframe-camera.

Canon ME20F-SH sensor

Toepassingen

De cameramodule beschikt over een EF-vatting met 'Cinema Lock' en maakt filmopnames in 1080p-resolutie met 60, 50, 30, 25 of 24 fps. Volgens Canon is de ME-20F-SH geschikt voor alle omstandigheden waarin extreem weinig licht aanwezig is. Van beveiligingstoepassingen, tot film- en televisieproducties en natuurdocumentaires zoals diepzee-exploraties.

Net als de Canon Cinema EOS-camera's is de ME20F-SH uitgerust met Canon Log en Wide DR-instellingen voor een groot dynamisch bereik. De module heeft geen scherm, maar beschikt over tal van aansluiten waarmee de camera op afstand aangestuurd kan worden.

Canon ME20F-SH back

Bekende sensor

Canon maakte in 2013 al de ontwikkeling bekend van een fullframe-sensor met grote pixels. Destijds was nog niet duidelijk wat de precieze toepassing zou zijn, daar is met de introductie van de ME20F-SH nu verandering in gekomen. De specificaties van de ME20F-SH komen overeen met de sensor die Canon destijds omschreef.

Er zijn nog geen voorbeelden te zien van video's gemaakt met de nieuwe cameramodule. Toen Canon de ontwikkeling van de sensor aankondigde werd er wel een demovideo gepubliceerd. Deze heeft echter een behoorlijk lage resolutie en lijkt daarmee niet representatief voor de beeldkwaliteit.

Alleen voor geselecteerde partners

Volgens Canon Nederland is de ME20F-SH 'als gevolg van de specifieke aard van dit product' uitsluitend verkrijgbaar voor geselecteerde partners. Canon USA noemt een adviesprijs van 30.000 dollar in het Amerikaanse persbericht. In december 2015 komt de camera op de markt.