Canon EOS 60Da voor astrofotografie

Canon introduceert 60Da voor astrofotografie

jesse kraal 4583 4
Canon komt met een speciale versie van de 60D, aangepast voor astrofotografie. In het verleden heeft Canon al eerder zo'n soort camera in het assortiment gehad, toen gebaseerd op de 20D. Voor die camera is er nu dus eindelijk een echte opvolger.

Canon heeft de 60Da grotendeels ongemoeid gelaten, het verschil met de standaardcamera zit hem in een ander low pass-filter. Het filter van de Canon 60Da laat namelijk ook waterstof-alpha-licht (aldus het persbericht van Canon) door, waardoor je volgens de fabrikant veel mooiere foto's van astronomische verschijnsels als diffuse nevels kunt maken. Bij een normale dslr wordt dat waterstof-alpha-licht grotendeels tegengehouden door het infrarood-filter.

Canon 60Da
Op een ander naamplaatje na, is de Canon 60Da uiterlijk niet te onderscheiden van een gewone 60D

Canon 20Da

Begin 2005 kwam Canon met een op dezelfde manier aangepaste versie van de 20D, de Canon 20Da. Nu kunnen astronomie-liefhebbers dus eindelijk hun oude 8-megapixel dslr aan de wilgen hangen en inruilen voor de veel potentere 60Da, met 18-megapixelsensor en kantelbaar lcd.

Accessoires

Je kunt de Canon 60Da gebruiken met alle standaard accessoires voor de 60D, zoals de batterijgreep. Volgens Canon is vooral de geavanceerde draadontspanner met timer TC-80N3 handig om time lapse-opnamen te maken.

Canon 20Da
Een foto van de Nebula Orion, gemaakt met een Canon 20Da

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf eind april zal de Canon 60Da in de winkels liggen, de adviesprijs bedraagt 1449 euro. Hiermee is de camera zo'n dertig procent duurder dan de standaardversie van de Canon 60D. Voor dat geld krijg je er overigens wel stroomnetadapter ACK-E6 bij, deze kost normaal 149 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Marco Mackenbach

Toch wel een beetje een niche markt als je het mij vraagt. Dan kan ik de prijs ook wel begrijpen.

afbeelding van misign

Helaas past de Canon draadontspanner met timer TC-80N3 niet op de Canon EOS 60D. Werkt alleen met de op de Canon site beschreven afstandsschakelaar RS-60E3, afstandsbediening RC-6/RC-1/RC-5.

afbeelding van vicberger

Wat is, afgezien van de prijs, het nadeel van zo 'n camera met een andere low pass-filter? Heeft dit invloed op foto's die je overdag neemt?

afbeelding van jesse kraal

Ja, het filter laat een deel van het infrarode licht door wat we met onze eigen ogen niet kunnen waarnemen. Het verschil was bij de 20Da niet gigantisch groot, met name bij planten zie je verschil.