'Canon heeft geen compacte systeemcamera nodig'

Julian 1212 0
Het is voor Canon niet nodig zich te moeien in de markt voor compacte systeemcamera's. Dat zegt een topman van de camerafabrikant. Desondanks sluit hij de komst van een dergelijk systeem niet uit.

Rainer Fuehres, hoofd Consumer Imaging Canon Europe, zegt in een interview met het Britse Amateur Photographer dat de huidige compact systeemcamera's op de markt gebracht worden door fabrikanten die moeite hebben om voet aan de grond te krijgen in de dslr-markt.

Volgens Fuehres is het voor Canon helemaal niet nodig om zich in deze markt te mengen, de verkoop van digitale spiegelreflexcamera's en compact's gaat immers prima. De topman sluit niet uit dat Canon met een compacte systeemcamera komt, maar dat zou volgens hem dan niet zijn omdat Canon zich genoodzaakt voelt.

Spiegel

Feuhres stelt dat het idee van een compacte systeemcamera niets te maken met het feit dat de camera wel of geen spiegel heeft. 'Het gaat om het formaat van het systeem. Als Canon meedoet in dit segment hoop ik dat het geen me-too product zal zijn, maar dat we van de kans gebruik maken om met iets anders te komen.'

Eerder waren er al aanwijzingen uit het Canon-kamp dat er wel degelijk gewerkt wordt aan een compact systeem. In lijn met wat Feuhres zegt, is het niet vanzelfsprekend dat dit een systeem zonder spiegel wordt.

Marktvraag

Wanneer Canon in deze nieuwe markt instapt is nog maar de vraag. Feuhres stelt dat Canon en Nikon als marktleiders geen snelle stappen hoeven te nemen en daardoor de mogelijkheid hebben een compleet nieuw product te ontwikkelen.

De markt voor compacte systeemcamera's is inmiddels zo'n tweeënhalf jaar oud en groeiende. Hoewel de kleine camera's in Azië en sommige Europese landen flink wat populariteit hebben verzameld, lukt het ze niet om een impact te maken in de essentiële Amerikaanse markt.

Zolang dat niet lukt lijkt het erop dat Canon en Nikon de kat uit de boom kijken. Iets wat uit monde van Nikon-president Makoto Kimura in juni 2010 al bevestigd werd.