Canon geeft 5D Mark III schone hdmi-uitvoer, in april 2013

Julian 1912 2
Canon kondigt aan met een firmware-update voor de EOS 5D Mark III te komen die schone hdmi-uitvoer mogelijk maakt. Zodoende kun je het videosignaal via de hdmi-poort opnemen en de interne compressie omzeilen. Wel moet je wachten tot april 2013.

Naast schone hdmi-uitvoer biedt de toekomstige firmware-update ook verbeterde focusprestaties, net als bij de recente update voor de EOS 1D X kun je straks scherpstellen tot f/8. Handig als je bijvoorbeeld een 300mm f/4-objectief in combinatie met een 2x teleconverter gebruikt. Momenteel wil deze combinatie niet automatisch scherpstellen op de Canon EOS 5D Mark III, omdat de minimale diafragmaopening waarbij de autofocus werkt op f/5.6 ligt.

Hdmi-output

Het hdmi-signaal dat je straks met een externe recorder kan opnemen, zonder dat daarin iconen of symbolen worden getoond, is een YCbCr 4:2:2 8-bit-signaal en bevat dus meer kleurinformatie dan de 4:2:0-bestanden die in de camera worden opgenomen. Of de hdmi-output significant betere beelden oplevert zal de praktijk moeten uitwijzen.

Wachten tot april, waarom?

Enthousiast geworden? Je zult nog moeten wachten tot april 2013 voordat je de update kunt downloaden. We vroegen Canon Nederland waarom dat nog zo lang duurt. Zeker nu Magic Lantern de tweede Alpha-versie van haar hack voor de 5D Mark III heeft gelanceerd en daarmee ook schone hdmi-uitvoer biedt, is het opvallend dat het nog maanden duurt voordat Canon met officiƫle ondersteuning komt.

Canon zegt met deze aankondiging duidelijk te willen maken dat de fabrikant luistert naar de feedback van de gebruikers. Een concreet antwoord waarom het nog tot april 2013 duurt voor de update beschikbaar is er dus niet.

Canon 5D Mark III

afbeelding van Anonymous

Fijn dat de ondersteuning van F/8.0 lens+extenderconbinaties ook beschikbaar komt voor de non-pro-bodies. Zo kunnen meer enthousiaste amateurs met de 300mm F/4.0L en de 400mm F/5.6L eventueel een extender er tussen hangen. Bij de de prof bodies lijken die lenzen me minder voor de hand te liggen.

afbeelding van GB

Alweer een update? Ze leveren wel kwaliteit zeg..

Stabiel bedrijf....Canon