Canon EOS M2 geïntroduceerd in Azië

jesse kraal 5892 4
Terwijl we al eventjes speculeren over de komst van een opvolger van de Canon EOS M met de Dual Pixel AF-sensor uit de 70D, brengt Canon doodleuk een EOS M2 uit met een oude 18-megapixelchip. Ook krijgt de EOS M2 wifi en is de behuizing iets kleiner.

Het eerste wat ons te binnen schoot bij de introductie van de Canon 70D was: 'hé, die sensor zou goed passen in een opvolger van de EOS M!' Dankzij Dual Pixel AF, waarbij elke pixel op de sensor bestaat uit twee losse fotodiodes, kan heel de chip worden gebruikt voor vlotte scherpstelling tijdens liveview.

Canon EOS M2

Canon EOS M2

We keken raar op toen we op de Japanse Canon-site een officiële aankondiging tegenkwamen van de EOS M2. Ook in China is het toestel aangekondigd, maar op de websites voor Europa en de VS is niets te vinden over de Canon EOS M2.

Alweer die 18-megapixelsensor...

In plaats van de nieuwe 20-megapixelsensor uit de 70D kiest Canon voor het exemplaar uit de 100D. Dat betekent weliswaar verbeterde fasedetectie-af (Hybrid CMOS AF II) ten opzichte van het eerste model, maar dan wel van een ouder type dat in de praktijk veel minder indruk weet te maken dan het systeem met Dual AF Pixels uit de EOS 70D. Daarnaast is de sensor nog altijd een doorontwikkeling van de 18-megapixelchip die debuteerde in de 7D en qua prestaties vele andere camera's voor zich moet dulden.

Wifi en iets kleiner

Nieuw voor Canon's compacte systeemcamera, maar ondertussen bijna een must in deze klasse, is de toevoeging van wifi. Daarnaast is het volume met 8 procent afgenomen ten opzichte van de originele Canon EOS M, aldus het persberichtCanon EOS M2

Voorlopig alleen voor Azië

Navraag bij Canon Nederland leert ons dat niet uitgesloten wordt dat het toestel hier ook op de markt verschijnt, maar voorlopig kan de fabrikant daar nog niets concreet over zeggen. We verwachten dan ook dat het toestel voorlopig alleen in Azië blijft.

Hopen op een échte opvolger

We kunnen er dan ook niet al te rouwig om zijn als Canon ervoor kiest de EOS M2 in Azië te houden. We hopen wel van harte dat de Japanners binnen niet al te lange tijd met een échte opvolger voor de EOS M komen. Dual Pixel AF, wifi, gps en als het kan een elektronische zoeker of de mogelijkheid er een aan te sluiten staan op ons wenslijstje. Extra objectieven zijn overigens ook meer dan welkom.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Tja die nieuwe sensor zet ook niet bepaald zoden aan de dijk, dus je kunt net zo goed die oude rommel erin zetten

afbeelding van Patrick Bateman

Canon is goed bezig!!!!

afbeelding van Gerard Keet

Het wil niet erg met Canon en een compacte systeemcamera.
Nòg kleiner is niet waar je op zit te wachten, je wilt toch nog iets in je handen hebben. Wél op een compleet en kwalitatief hoogwaardig systeem zoals in de laatste alinea aangegeven, vooral extra objectieven. Compacte flitser erbij en een mooie retro look (Canon QL17 bijv.)

afbeelding van roelj

Wat Canon (en de Wereld) nodig heeft is een spiegelloze fullframe-camera, mét of zonder afneembare objectieven, voor max. 750 euro. Een mooie reportagecamera als de Fujifilm X100, maar dan met fullframe 36mm-sensor in drie uitvoeringen, 24mm, 35mm, 50mm. Goedkope superzooms voor consumenten zijn er al genoeg.

Maar Canon is een van de marktleiders en speelt al een paar jaar behoudend en verdedigend, helaas. Ik ben benieuwd hoe het ze vergaat, want bijvoorbeeld in sector van de ICT-gadgets blijken bedrijven die pasgeleden nog gigantisch waren toch echt kwetsbaar te zijn bij gebrek aan innovatie (Nokia, Blackberry, Microsoft).