Details Canon EOS-b / 100D op straat

Canon EOS-b / 100D in detail dankzij Best Buy

jesse kraal 1795 0
Onlangs doken de eerste geruchten op over een kleine dslr van Canon. Dankzij internetwinkel Best Buy ligt er een specificatielijst op straat die een goed beeld geeft van deze camera. Ervan uitgaande dat het een echte lijst is en geen slechte grap natuurlijk. Vooralsnog lijken de specificaties echter aannemelijk.

Dankzij internetwinkel Best Buy hebben we meer informatie over de aankomende kleine dslr van Canon. Op de website wordt dit toestel aangeduid als EOS-b, op Canonrumors komen we ook de naam EOS 100D tegen. Voor beide namen valt iets te zeggen omdat ze binnen de traditie van naamgeving van Canon passen. Waar in het artikel de naam EOS-b genoemd wordt, kun je dus net zo goed 100D lezen. Wel lijkt de fabrikant niet, zoals we eerder verwachtten, in te zetten op een prijsdoorbraak. Op Best Buy stond (de pagina is inmiddels offline gehaald) de camera vermeld voor 799 dollar inclusief 18-55mm-kitobjectief.

Klein en licht

Wat de EOS-b wel onderscheidend maakt is zijn compacte formaat en bijbehorend lage gewicht. Slechts 371 gram zou de camera in de schaal moeten leggen. Ter vergelijking, de EOS 1100D weegt 495 gram, de 650D zelfs 575 gram. Het toestel is daarnaast nog ongeveer een centimeter kleiner in alle richtingen. Daarmee is de EOS-b ongeveer net zo groot als een Panasonic G5 en zelfs nog iets lichter dan deze compacte systeemcamera. Het lijkt dan ook duidelijk waarop het vizier van Canon is gericht.

'Oude' sensor

Het formaat mag dan opvallend klein zijn, de techniek is minder opvallend. De sensor lijkt namelijk wederom de oude bekende 18-megapixelchip te zijn. Of deze net als in de 650D en EOS-M ook is voorzien van fasedetectiepixels op de sensor, vermeld de specificatielijst niet. Gezien het prijsniveau vermoeden we dat Canon deze techniek ook in de EOS-b zal toepassen.

Optische zoeker en touchscreen

Kijken we naar de zoeker en het lcd, dan zien we evenmin grote verassingen. De zoeker heeft een dekking van 95 procent en een vergroting van 0,87x, cijfers die vrijwel overeenkomen met die van de Canon 650D. Het lcd is 3 inch groot en telt iets meer dan een miljoen beeldpunten. Net als in de 650D en EOS-M beschik je over aanraakbediening. Andere specificaties zijn HD-video, een opnamesnelheid van maximaal vier beelden per seconde en een iso-bereik van 100-25600. Ook een interne flitser en een flitsschoen zijn aanwezig.

Naar verwachting kondigt Canon de baby-EOS later deze week officieel aan.

Canon EOS-b
Aangezien het formaat van de vatting hetzelfde blijft, kunnen de verhoudingen van de EOS-b nog wel eens vreemd uitvallen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse