Canon EOS 80D vs Olympus OM-D E-M5 Mark II

Canon EOS 80D vs Olympus OM-D E-M5 Mark II

Redactie DIGIFO... 4048 3
Systeemcamera's worden steeds populairder en lijken qua populariteit al bijna populairder dan spiegelreflexcamera's. Om te kijken of dit terecht is zetten we twee populaire camera's van ongeveer dezelfde prijs, de Canon EOS 80D en de Olympus OM-D E-M5 Mark II, naast elkaar in een nieuwe vergelijking.

In het kiezen van de camera's voor deze vergelijking zien we al een heel groot verschil tussen de beschikbare modellen. De OM-D E-M5 Mark II is één van de topcamera's van Olympus, terwijl de EOS 80D in het middensegment van de Canonmodellen zit. De EOS 80D is ook een klein stukje duurder dan de OM-D E-M5 Mark II, maar dat zou je ook kunnen verklaren door het feit dat de Canon-camera nieuwer is dat het model van Olympus.Olympus OMD-E M5-Mark II

Afmetingen

Dit is het speerpunt van veel systeemcamera's. Doordat deze camera's geen spiegel bevatten kunnen de camera's een stuk compacter blijven en dat is te zien. De Canon heeft afmetingen van 139x105,2x78,5 mm terwijl de Olympus met 124x84x46 mm aanzienlijk kleiner is. Ook het gewicht is een stuk lager. De body van de Olympus weegt maar 410 gram, terwijl de Canon 730 gram weegt.

Sensor: aps-c vs mft

De Olympus is niet alleen een stuk kleinen door het ontbreken van de spiegel, ook de sensor die erin zit is een stuk kleiner. Waar de Canon beschikt over een aps-c sensor, moet de Olympus het doen met een micro four-third sensor. De 80D heeft dus meer dynamisch bereik en een kleinere scherptediepte, maar in de praktijk maken allebei de camera's zeer goede foto's. De Canon heeft wel meer megapixels dan de Olympus, 24 vs 16, maar de Olympus heeft een High Resolution modus die meerdere foto's samenvoegt tot één grote foto van maar liefst 64 megapixels. Deze functie is helaas wel alleen te gebruiken met een statief en stilstaande objecten.Canon OS 80D

Snelheid

De Olympus lijkt op het eerste gezicht sneller wat betreft beelden per seconde, (10 vs 7) maar in de praktijk is dit alleen mogelijk als je de autofocus vastzet. Doe je dit niet, dan schiet de camera met maximaal 5 beelden per seconde. Twee minder dan de Canon. Wel heeft de Olympus een grotere buffer, waardoor je langer met een hoge snelheid kan blijven schieten. Ook de autofocus van de Olympus is wel stuk beter. De 81 AF punten werken erg goed en weten onder moeilijke omstandigheden op het juiste punt scherp te stellen. De Dual-Focus AF punten van de Canon werken ook uitstekend, maar de AF van de Olympus heeft, in ieder geval bij mij, duidelijk een betere indruk achtergelaten.

Wat vinden jullie?

Hoewel de camera's op een aantal punten dus flink verschillen, zijn er ook erg veel gelijkenissen.  Ze zijn allebei weersbestendig, hebben allebei een uitklapbaar touchscreen, beschikken allebei over Wi-Fi en NFC  en kunnen allebei filmen in FullHD. De camera's zijn dus erg aan elkaar gewaagd. De Olympus OM-D E-M5 Mark II is over het algemeen iets sneller dan de Canon EOS 80D, maar heeft wel een aanzienlijk kleinere sensor met minder megapixels. Wat vinden jullie belangrijker? De snelheid en het compacte formaat van de Olympus OM-D E-M5 Mark II of de grotere sensor waarmee je grotere afdrukken kan maken. We horen het graag!

Als je meer te weten wil komen over de Canon EOS 80D, in DIGIFOTO Pro 2.2016 staat een review over deze camera. DIGIFOTO Pro 2.2016 ligt nu in de kiosk.

Afgelopen week vergeleken wij ook al de Canon EOS 7D Mark II met de Canon EOS 6D en de Nikon D810 met de Hasselblad H5-D40

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Ronald Bos

Ik zou de Olympus alleen in overweging nemen als ik iets kleiners en draagbaar zou willen hebben, maar de mft sensor zie ik niet zitten. Ik heb al een Nikon 1J2 met 1 inch sensor dus draagbaar en klein heb ik al. Ik wil daarom bij mijn volgende camera een aps-c sensor. De Canon 80D is daarbij een kandidaat voor mij als wel als de Fujifilm X-T1(0) en Canon 760D/Canon 70D. Full Frame wil ik nog niet aan omdat de objectieven wel heel groot en ook een stuk duurder en zwaarder zijn.

afbeelding van Ruud van der Nat

Nog een belangrijk verschil is natuurlijk het type zoeker. De een vindt een evf helemaal het einde, ik persoonlijk vind het een gruwel en ik heb liever een optische zoeker. En ik vind op de meeste mirrorless kamera's de knopjes wel erg klein en de kamera's te klein om prettig vast te houden, en daar zijn ook weer genoeg mensen van die dat fijn vinden.

afbeelding van Rhboks

De naamgeving voor camera's zonder spiegel maar wel verwisselbare onjectief is verwarrend de benaming systeemcamera is in de vorige eeuw onstaan en betrof in eerste instantie alleen de Nikon F en later F2 in de 70's kwam daar Canon met zijn F bij en Minolta met de XM en tenslotte Pentax met zijn K1 in de 80's Systeemcamera houd in dat je een basisbody kan voorzien van objectieven maar ook diversen zoekers matglazen en achterwanden en motordrives . De engelse noemen de huidige systeem canera's correcter namelijk mirorless camera.