Canon EOS 7D Mark II vs. Canon EOS 80D

Canon EOS 7D Mark II vs. Canon EOS 80D

Nadja Geskus 16578 4
Al eerder spraken we over de Canon 7D Mark II, die vergeleken met de Canon 6D. Naar aanleiding van onze poll zetten we de Canon 7D Mark II opnieuw tegenover een camera. Ditmaal tegenover de Canon 80D.

Behuizing

De 7D Mark II is een grote camera en weegt dan ook een stuk meer dan de 80D. Ook in vergelijking met de 6D was de 7D Mark II al een stukje zwaarder en groter. Licht zijn kan zijn voordelen hebben, maar als je met een grote telelens schiet, kan een zwaardere body ook zijn voordelen hebben, zodat je de balans weer een beetje beter hebt.

Beide camera’s zijn weerbestendig, maar bij de 7D Mark II wordt extra aandacht besteedt aan de weerbestendige afdichting. De 80D kan wel tegen een regenbuitje, maar de 7D Mark II kan je dus een waterdichte hoes besparen als je een camera mee wil nemen in echt heel slecht weer.

Camera: Canon EOS 80D

Objectief: Sigma 50-100 f/1.8 ART
Brandpunt: 50mm
Diafragma: f/1.8
Sluitertijd: 1/250
ISO: 640

Scherm

Het 3”-scherm van de 80D beschikt over 1,04 miljoen beeldpunten en is aanraakgevoelig. Het scherpstellen bij het maken van een foto wordt zo erg gemakkelijk. Opvalt is dat dit scherm kantelbaar is en die van de 7D Mark II niet. Dit is zeker een handige mogelijkheid bij het maken van video’s. Wel is het scherm van de 7D Mark II net iets groter, namelijk 3,2”. Verder heeft de 7D Mark II 1 miljoen beeldpunten en is het geen aanraakgevoelig scherm.

Canon 7D Mark II vs. Canon 80D

Autofocus

De 7D Mark II heeft 65 scherpstelpunten. Elk scherpstelpunt is een cross-type, wat inhoudt dat je op de horizontale als op de verticale details snel kan scherpstellen. De 80D heeft er beduidend minder, namelijk 45, maar deze zijn ook cross-type scherpstelpunten. In de praktijk werkt de autofocus van de 7D Mark II uitstekend. Onderwerpen worden razendsnel gevonden, nauwkeurig gevolgd en ook bij het fotograferen met tien beelden per seconde is vrijwel iedere foto scherp. De EOS 80D heeft maar liefst 45 focuspunten die allemaal 'Cross type' en 'Dual Pixel autofocus' zijn. Dit zorgt voor uitstekende focusprestaties, ook met weinig licht. De autofocus tijdens het gebruik van Live-view werkt ook erg goed. Na het selecteren van een onderwerp, door simpelweg op het scherm te 'tappen', blijft de camera het onderwerp goed volgen en haarscherpe foto's maken.

Opslag

Wat een groot voordeel is bij de 7D Mark II is dat hij de mogelijkheid heeft voor twee kaartjes; een SD-kaart en een CF-kaart. Hierdoor wordt het mogelijk om op 2 kaarten tegelijk te fotograferen, zodat je standaard een back-up hebt. Zeker met belangrijke opdrachten is dit echt aan te raden. De 80D heeft deze mogelijkheid niet.

Canon 7D Mark II vs. Canon 80D

Andersom heeft de 80D dan wel weer WiFi-netwerkvoorziening, die het mogelijk maakt om je foto’s zo snel mogelijk online te zetten, en de 7D Mark II niet. Bij de 7D Mark II zul je dus hoe dan ook de kaartjes uit de camera moeten halen om je foto’s over te zetten op de computer. De 7D Mark II heeft dan wel weer als enige van beide camera’s GPS.

Twee foto's gemaakt met de Canon EOS 7D Mark II (Fotograaf: Julian Huijbregts)

Burst

Sportopnames maken wordt met de 7D Mark II erg gemakkelijk. De burstopnamen gaan tot 10 frames per seconde, met volledige autofocus en automatische belichting. In de buffer is volgens de specificaties plaats voor 31 raw-bestanden. In de praktijk halen we dit bij gebruik van een snelle CompactFlash-geheugenkaart. Fotograferen we met een sdxc-geheugenkaart, dan is de buffer na het maken van zo'n 26 raw-foto's vol. Kies je voor jpg, dan kun je vrijwel eindeloos blijven fotograferen met tien beelden per seconde, pas na meer dan duizend foto's kan de buffer het niet meer bijbenen. De 80D heeft een beduidend minder grote snelheid met 7 frames per seconde.

Sensor

De 80D is voorzien van een 24,2-megapixel sensor met Dual Pixel AF-Techniek. De 7D Mark II is voorzien van een 20,2-megapixel sensor. Bij normaal gebruik zal je hier niet heel veel van merken, maar als je je foto’s graag cropt, kan het handig zijn om voortaan gebruik te maken van de 80D.

Tot iso 1600 komt ruis nauwelijks storend in beeld bij de 7D Mark II, vanaf iso 3200 neemt de 7D Mark II  een voorsprong op de sensor uit de voorganger 70D: er is minder kleurruis te zien in donkere delen van de foto. Op iso 6400 en met name iso 12.800 wordt het verschil nog beter zichtbaar. De 7D Mark II produceert betere beelden dan de 70D, met minder kleurverschuivingen. Wat dynamisch bereik betreft moet de 7D Mark II zijn meerdere erkennen in de concurrentie.

 

Time lapse

Een gave mogelijkheid die de 80D, in tegenstelling tot de 7D Mark II, wel bezit, is de mogelijkheid om een time lapse te maken. Met de Time Lapse Movie optie maakt de 80D elke 2 seconde, gedurende 13 minuten, een foto. Hiervan maakt hij automatisch een time lapse van 16 seconde, waarbij je niets hoeft te monteren.

De 80D is een geweldige camera en zeker als je veel gebruikt maakt van de video mogelijkheden, is dit zeker een aanrader ten opzichte van de 7D Mark II. Maar voor de hoge burst mogelijkheden en de weerbestendigheid, zal de 7D Mark II je betere optie zijn. Voor welke camera zou jij kiezen?

De specificaties naast elkaar:

Specificaties Canon EOS 7D Mark II

Adviesprijs (body): € 1699,-
Resolutie: 20,2 megapixels
Beeldsensor: aps-c-cmos
ISO-bereik: 100-16.000 (uitbreidbaar tot 51.200)
Zoeker: Pentaprisma, 100 procent weergave
Scherm: 3-inch (1,04 miljoen beeldpunten)
Scherpstelling: 65-punts autofocus
Snelheid: 10 fps
Opslag: SDXC, CompactFlash
Afmetingen: 149 x 112 x 78 mm
Gewicht: 910 gram (incl. accu)
Filmfunctie 1080p @ 60/50/30/25/24 fps

Specificaties Canon EOS 80D

Adviesprijs: € 1299,- (Body)
Type: Digitale spiegelreflexcamera
Sensor: 24 MP CMOS APS-C sensor
Interne flits: Ja
File Type: RAW & JPG
Bruikbare resolutie: 24,3 Megapixels
ISO Bereik: 100 – 16.000 (ISO 25.600, uitgebreid)
Scherm: 3-inch variangle 3:2 Clear View II TFT-touchscreen met ongeveer 1.040k beeldpunten
Zoeker: Optische Pentaprisma met 100% vergroting en een dekking van 95%
Autofocus: DualPixel Auto Focus systeem
Focus modes: AI Focus/One Shot/ AI Servo
Snelheid: ong. 7 bps (RAW)
Opslag: SD / SDHC / SDXC
Gewicht: ong. 730gr (Inclusief Body & Batterij)
Afmetingen: 139,0 x 105,2  x 78,5
Beeldstabilisatie: Nee
Video: Ja, FullHD max 50fps file type: MOV of MP4
Connectiviteit: USB / NFC / WIFI / 2.5mm Microfoon of afstandsbediening ingang

Lees hier onze review van de Canon EOS 80D

 

Andere artikelen in deze serie:
Nikon D750 vs Nikon D500
Canon EOS 80D vs Olympus OM-D E-M5 Mark II
Nikon D810 vs Hasselblad H5D-40
Canon 6D vs Canon 7D Mark II

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Van Regenmortel JP

heb de 7D mkII, en ben aan het twijfelen om de 80D aan te schaffen, dit ter vervanging van mijn 450, die toch al verouderd is.

afbeelding van Willem-Jan

Ik overweeg een 7Dii maar wellicht is een 80D een goed alternatief. Is er verschil in beeldkwaliteit? En wat betreft autofocus? (Met name snelheid/accuraatheid, het aantal scherpstelpunten vind ik wat minder interessant)

afbeelding van Robbebeest

De 7D MKII is een veel betere camera als het aankomt op snelheid. Sport of snel bewegende elementen zijn veel beter (en makkelijker) te fotograferen met een 7D MKII. Persoonlijk vind ik de 7D MKII niet te vergelijken met een 80D, een heel andere camera van een heel andere kwaliteit. Heb je het geld voor een 7D MKII dan zou ik echt de voorkeur aan deze camera geven.

afbeelding van Freddy Segers

Mijn vriendin en ikzelf zijn vogelspotters dierenliefhebbers insecten reptielen en met al de toestellen die we gehad hebben idem Fullframe gaat onze voorkeur naar de 7D Mark II zekers kwa snelheid vogelvlucht vleugelwapperen enz...we vinden ieder toestel heeft een eigen capaciteit en wat ge meer en minder kunt doen is gewoon aan de amateur hobby of pro fotograaf te zien wat ie wilt zoekt en verlangt .Toestel en de persoon worden 1 geheel anders gaat dat nooit lukken.Beter kan altijd kwa evolutie maar als hobbyfotograaf vindt ik persoonlijk dat deze meer dan voldoening geeft en geef ik daarom een 9,5 op 10