Canon EOS 5D Mark IV officieel aangekondigd

Canon EOS 5D Mark IV officieel aangekondigd

Redactie DIGIFO... 10429 15
Het komt niet helemaal als een verrassing, maar het is alsnog leuk nieuws: de EOS 5D Mark IV is zojuist officieel aangekondigd. De langverwachte opvolger van de EOS 5D Mark III heeft zoals we eerder al berichtte een 30 MP sensor en 61-AF punten.

Canon heeft zojuist de Mark IV bekendgemaakt. De Mark IV is de opvolger van de immens populaire EOS 5D Mark III die al in maart 2012 werd aangekondigd en nog steeds razend populair is. De camera heeft een  30.4 megapixel sensor, een DIGIC 6+ processor met nieuw ruisreductie-algoritme en filmen in 4K met 30 beelden per seconde. De 5D Mark IV is ook het eerste model dat met de dubbele lichtdioden waaruit elke pixel bestaat, aparte data opslaat waardoor de camera zelf beeldfouten zoals ghosting kan verwijderen.Canon EOS 5D Mark IVCanon EOS 5D Mark IV

Video

De 5D Mark III was meer dan alleen een fotocamera. Deze camera werd door veel, ook professionals, gebruikt voor video. De Mark IV is daarom ook helemaal ingespeeld op de eisen van de professionele videograaf van nu. De camera kan met 30p filmen in 4K, waarbij het mogelijk is om 8.8 megapixel JPEG-beelden uit de opnames te halen. De Mark IV heeft ook een ingebouwde timelapse functie en een nieuwe HDR movie-modus.

Nieuwe objectieven

Naast de 5D Mark IV heeft Canon ook twee nieuwe objectieven aangekondigd. De EF 16-35mm f/2.8L USM III en de EF 24-105mm f/4L IS II USM. Beide objectieven zijn updates van bestaande objectieven met beterebeeldstabilisatie en een nieuwe coating die beter beeldfouten als ghosting en flare moet tegengaan. Net zoals de voorgangers van deze objectieven, en zoals alle objectieven in de Canon L serie, zijn deze stof- en spatwaterdicht en kunnen dus onder alle omstandigheden gebruikt worden.Canon objectieven

Prijs en beschikbaarheid 5D Mark IV

De Canon EOS 5D Mark IV moet begin september in de winkels liggen met een adviesprijs van €4129,99. De objectieven moeten in oktober op de markt komen met een adviesprijs van € 2669,99 voor de 16-35mm en € 1279,99 voor de 24-105mm.

Voor meer informatie over de 5D Mark IV en de objectieven kun je kijken op de website van Canon.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Peter van Gogh

slechts € 4129,-

afbeelding van smalbil.m_140643

A7Sii / A7Rii bieden dan toch aanzienlijk meer functionaliteiten voor dat geld. €4129 lijkt mij uit de markt geprezen!

afbeelding van Bakeropics

Niemand heeft de IV nog getest maar u weet nu al te vertellen dat de sony beter is.. Heel knap.

afbeelding van Ken2066

Mee eens, met dat geld koop ik liever die van Sony A7-**

afbeelding van smalbil.m_140643

Ik zeg alleen dat de Sony camera's veel meer functionaliteit bieden voor minder geld :) , ik heb het niet over 'beter'

afbeelding van Dieter Hautman

Oh Yes, de MarkIV! Die wil ik!

Oh wacht... meer dan 4.000 euro.. Laat maar dan.

afbeelding van Jan Schonhage

1300 euro voor de 24-105
Pffff.....dat is wel heel veel geld voor een objectief met een lichtsterkte van F4

afbeelding van Anoniem

De 500/600/200-400 F4 IS zijn pak duurder.

afbeelding van Jan Schonhage

Klopt, die dikke tele's zijn een stuk duurder, maar een 24-105 is niets meer of minder dan een soort veredelde kitlens voor FF cameras, en dan is 1300 euro wel heel veel geld.

afbeelding van Hans Koot

De herpositionering (vooral financieel) van de line up van Canon is al even gaande, maar neemt nu toch wel wat exhorbitante vormen aan. Ik kocht begin 2009 een 5D2 onder de 2400,- en deze is zomaar even 1800,- meer. Het is vast een mooie camera maar is voor mij, en dink ik ook de oorspronkelijke doelgroep onbereikbaar geworden. De crisis is misschien wel voorbij, maar nog niet zo heel erg in mijn portemonnee. Wij mogen het vermoedelijk gaan stellen met een komende 6 (1/2) D, een ongetwijfeld enigszins uitgeklede 5D3. Afijn, de kruik gaat te water tot zij breekt, ik ben mij voorzichtig aan het orienteren op een overstap naar Pentax K1... ook niet zonder issues overigens. Afijn, ik zie nog wel.

afbeelding van Dieter Hautman

Die Pentax K1 zegt me ook wel iets. Blijkbaar erg goed spul voor redelijke prijs. Maar ik ben nu eenmaal Canon gewoon. Vind het erg jammer dat deze nieuwe 5D zoveel kost.

afbeelding van Hans Koot

Ja, er zit ook wel wat frustratie in, want ik voel me niet goed bediend door Canon in mijn prijs segment, ik zie daar geen significante upgrade, en ik zie deze gezien de huidige policy ook niet komen.
Anderzijds lijkt het me ook een probleem voor Canon, want extra glas gaat er dan ook niet meer komen, en als ik dat probleem ervaar ben ik vast niet de enigste...
Ik heb er nochtans met veel plezier mee geschoten!

afbeelding van Anoniem

In de VS kost deze camera omgerekend € 3.050. In Duitsland kost deze camera € 4.065. Ik denk dat voor velen nu de maat vol is. In 2011 kostte de 5D Mark II € 1.900. Als 1e reactie: tevergeefs gewacht op een rëel geprijsde camera, mijn L-objectieven verkopen en dan over gaan op Fujifim XT-2 of Sony A7R II.

afbeelding van Yves Bogaert

Misschien eens kijken om hem in de USA te kopen, maar hoeveel zullen ze dan aan rekenen voor de invoer? Maar is wel straf dat hij in de States goedkoper is dan hier.

afbeelding van Pim Geerts

"testen" jullie tzt ook even of het matglas kan worden vervangen? :-) dank!