Canon EOS 3D-geruchten duiken weer op

Julian 4938 3
Een van de oudste geruchten in de camerawereld gaat over de Canon EOS 3D. Zo'n camera bestaat nog niet, maar al jaren wordt er gesuggereerd over de komst van een model tussen de 5D en 1D-serie in. Worden de geruchten dit jaar werkelijkheid?

CanonRumors schrijft dat Nortlight informatie ontvangen heeft over een 'grote broer' voor de Canon EOS 5D Mark III. Het zou gaan om een fullframe-dslr met hogere resolutie dan dit model, ook zou het prijskaartje hoger liggen.

Dat klinkt dus als een camera die tussen de EOS 5D- en de EOS 1D-serie invalt. Over zo'n potentiƫle EOS 3D gaan al jarenlang geruchten. In 2012 was er bijvoorbeeld sprake van een camera met 46-megapixelresolutie, halverwege 2013 gingen er zelfs wilde geruchten over een dslr met 75 megapixels.

De nieuwste berichten spreken over een camera die ook in 4K-resolutie kan filmen en op gebied van videofuncties flink wordt uitgebreid. Gezien concurrentie van bijvoorbeeld de Panasonic GH4, kunnen we ons goed voorstellen dat Canon een flinke inhaalslag wil maken op gebied van dslr-video, aan de andere kant heeft Canon ook een complete lijn met prijzige Cinema EOS-camera's. Het lijkt ons niet waarschijnlijk dat Canon een dslr zal uitrusten met betere functionaliteit dan deze modellen voor een lagere prijs.

Volgens CanonRumors komen er in 2014 drie nieuwe dslr's van Canon. De eerste hebben we al gezien: de Canon EOS 1200D. De kans is groot dat de tweede camera de vervanger van de EOS 7D wordt. Mocht Canon het echt op drie camera's houden, dan hopen wij dat het instapsegment een jaartje overgeslagen wordt en we de EOS 3D te zien krijgen in plaats van de EOS 750D.

Canon EOS 3
In het analoge tijdperk had Canon de EOS 3 in het assortiment. De digitale EOS 3D begeeft zich al jaren in het geruchtencircuit maar werd nooit werkelijkheid.

afbeelding van p.verweire

eindelijk...

afbeelding van hanskoot@livophex.com

zou deze keer best eens waar kunnen zijn en zou in termen van innovatie wel eens de eerste echte opvolger van de 5D en in mindere mate de 5dII kunnen worden. Canon is de laatste jaren overigens zo lijkt het vooral innovatief als het gaat om het herpositioneren van de product range, Opvullen van de 'gaten' en voor beter dan vooral meer geld neertellen. Jammer dat de concurrentie daar niet met meedoet.

afbeelding van RH boks

Canon heeft het zich moeilijk gemaakt door veel te dure 4K camera's in de markt te zetten. De set van Panosonic is meer dan een statement. Ook de andere van oudsher video/film fabrikanten zullen de komende jaren met meer 4k komen tegen veel en veel lagere prijzen dan Canon. De fotofabriaknten die nog niets met 4K hebben gedaan hebben alleen maar te winnen, ik denk aan Pentax,Olympus,Sony en Nikon.

Een EOS-3D zonder 4k is niet voorstelbaar een EOS-3D met allen maar meer MP zal niet direct het kamp van de D800/E kunnen veroveren.