Canon EF 50mm f/1.8 met beeldstabilisatie te zien in patent

jesse kraal 3703 1
Heb je Canon dslr en wil je uitproberen of werken met vaste brandpunten iets voor je is, dan is de EF 50mm f/1.8 II de meest voordehandliggende keus. Dit lichtsterke objectief levert zeer behoorlijke kwaliteit maar is bovenal goedkoop. En oud, want het objectief stamt al uit 1987. Tijd voor een opvolger, zo lijkt een gepubliceerd patent te suggereren.

Op Egami is een patent te zien van een optisch ontwerp voor een Canon 50mm f/1.8 IS, met beeldstabilisatie dus. De huidige EF 50mm f/1.8 II, bijnaam 'Plastic Fantastic', heeft dit niet. Dit objectief blinkt niet uit in afwerking, hij heeft zijn bijnaam niet voor niets gekregen, maar biedt wel goede beeldkwaliteit voor een zeer lage prijs. Dat maakt de Canon EF 50mm f1/.8 II  (die optisch nog gelijk is aan de EF 50mm f/1.8 I uit 1987) nog altijd een van de populairste EF-objectieven.


Het ontwerp voor de 50mm f/1.8 IS. Het vierde element
kan bewegen ten behoeven van de beeldstabilisatie. 

Prijs?

Hoewel we de komst van nieuwe objectieven toejuichen, zijn we benieuwd naar het prijskaartje. Vorig jaar verving Canon met de 24mm en 28mm f/2.8 IS USM de versies zonder IS en USM uit 1987 en 1988. Later in 2012 werd ook de 35mm f/2 vervangen door een versie met stabilisatie en usm. De drie objectieven kosten een veelvoud van het glaswerk dat ze vervangen. Laten we hopen dat Canon voor de vervanger van de 'Plastic Fantastic' niet zo'n zelfde prijsstijging in petto heeft.

We kunnen moeilijk geloven dat Canon de populaire prijspakker uit haar assortiment volledig de nek zal omdraaien, dus lijkt een van de twee volgende scenario's logischer: 1. De EF 50mm f/1.8 II wordt vervangen door versie met stabilisatie, maar behoudt een aantrekkelijk prijskaartje. 2. De nieuwe 50mm f/1.8 IS is niet de vervanging van de Plastic Fantastic, maar van de EF 50mm f/1.4 USM, waardoor een wat forser prijskaartje mogelijk zou zijn. Het blijft dus even spannend wat de toekomst zal brengen, we moeten het vooralsnog met alleen een patent doen.

Canon primes
De in 2012 geïntroduceerde primes kosten een veelvoud van de objectieven die ze vervangen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van peter w

optie 3 is dat de lens naast de bestaande 1,8 en 1,4 komt. Een 1,4 vervangen door een 1,8 is belachelijk. Diafragma doet meer dan alleen meer licht doorlaten. (ik zet mijn geld - weinig - op optie 1).