Canon EF 35mm f/2 IS USM in de maak

jesse kraal 2670 1
Onlangs kwam Canon met nieuwe versies van de EF 24mm en 28mm f/2.8, waarvan de originele uitvoeringen uit 1987 en 1988 stammen. Canons 35mm f/2 is nu het oudste objectief in het assortiment, maar ook daarvoor lijkt een opvolger met stabilisatie - en hoogstwaarschijnlijk USM - klaar te staan.

Er gaat altijd wat tijd overheen voordat een patent openbaar wordt gemaakt, zo ook bij het patent van Canon voor drie groothoek-objectieven. Twee van de drie objectieven zijn namelijk al uitgebracht, de 24mm en 28mm f/2.8 IS USM. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat het derde objectief, een 35mm f/2.0, ook officieel wordt gepresenteerd.

Sporen van ouderdom

Canon is, zo lijkt het, druk bezig om de oudste objectieven uit het assortiment te vervangen. Nu de 24mm en 28mm f/2.8 eindelijk van hun pensioen mogen genieten, wordt het tijd om de vernieuwing door te zetten. De 35mm f/2.0 is nu de meest voorname kandidaat. Vooral aan de bouwkwaliteit en de autofocus merk je dat het objectief al meer dan twintig jaar meegaat, maar ook optisch is de 35mm voor verbetering vatbaar.

Canon 35mm
Links het oude ontwerp, rechts het nieuwe. Het lensontwerp is gewijzigd, het dubbele pijltje geeft aan dat het objectief optische stabilisatie krijgt

Stabilisatie en USM

Naast een nieuw optisch ontwerp profiteert de 35mm f/2.0 volgens het patent ook van IS-beeldstabilisatie. Ook verwachten we USM en de betere bouwkwaliteit, net als de nieuwe 24mm en 28mm f/2.8 IS USM. Verwacht daardoor wel een sterke prijsstijging, laatstgenoemde objectieven hebben een adviesprijs van boven de achthonderd euro.

Meer kandidaten

Naast de 35mm f/2.0 zijn er nog meer EF-objectieven met een vast brandpunt die al een behoorlijke tijd mee gaan, zullen deze ook de komende jaren worden vervangen? We hebben ze even voor je op een rijtje gezet, achter de naam vind je de introductiedatum.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Dennis

Dat is wel duur! Toch binnenkort de 'bejaarde' versie maar eens scoren!