Canon EF 35mm f/1.4L USM II onderweg?

jesse kraal 2508 1
Dat de Canon EF 35mm f/1.4L USM al een behoorlijke tijd meegaat merk je met name aan de matige scherpte in de hoeken, het objectief is dan ook nodig aan opvolging toe. Een nieuw patent zou erop kunnen wijzen dat een opvolger achter de schermen al staat te trappelen.

Canon's 35mm f/1.4L USM is een oudgediende, al sinds eind 1998 is het objectief leverbaar. Hoewel de bouwkwaliteit en de scherpte in het midden van het beeld nog altijd tot de top behoren, is de hoekscherpte bij grote lensopeningen allesbehalve optimaal. Op dat vlak scoren de vergelijkbare objectieven van Carl Zeiss en Samyang beduidend beter. Deze moeten het echter zonder autofocus doen en zijn daardoor voor veel mensen geen alternatief voor het populaire Canon-objectief.

Opvolging

Tijd voor een opvolger dus, dat lijkt ook Canon zich te realiseren. Op Egami-blog is een patent verschenen voor een nieuwe 35mm f/1.4, die er ten opzichte van de huidige versie een element bij krijgt. Van die twaalf elementen zijn er twee asferisch gevormd en zijn er twee van het zogenaamde UD-glas. Deze elementen moeten de vorming van chromatische aberraties tegengaan.

Photokina?

Aan een ontwerp op papier valt weinig af te lezen over de optische prestaties, een sterke verbetering ligt echter in de lijn der verwachtingen. Zeker omdat concurrenten  in staat zijn een 35mm f/1.4 te maken die óók voldoende scherp is in de hoeken. Wanneer we de Canon 35mm f/1.4L USM II werkelijk te zien krijgen is onbekend, wellicht is de aankomende Photokina in september een mooie gelegenheid.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van maartendeboer

Het grote prijsverschil tussen de 35L en Samyang 35 heeft mij toch doen besluiten voor de Samyang te gaan. Bijna 1000 euro verschil voor vrijwel alleen AF vind ik namelijk wat te ver gaan en optisch presteren ze gelijk en soms inderdaad de Samyang wat beter. Ik ben dus heel benieuwd hoe de 35L II gaat presteren, hopelijk ook een mooie weatherseal er op en twee Asph. en twee UD elementen klinkt in ieder geval al goed!