Canon EF 200-400mm f/4L IS USM 1.4X eindelijk definitief

jesse kraal 2656 1
In februari 2011 laat Canon voor het eerst de EF 200-400mm f/4L IS USM 1.4 zien op de CP+-beurs in Japan. Ruim twee jaar later is het objectief dan eindelijk productierijp. Bijzonder is de ingebouwde extender, die de 200-400mm f/4 doet veranderen in een 280-560mm f/5.6.

Meestal wil een fabrikant juist haar nieuwe producten zo lang mogelijk onder de pet houden, in het geval van de 200-400mm f/4 met ingebouwde extender was dat niet het geval. Begin 2011 toont Canon al een prototype op de CP+, wellicht om sportfotografen die met de dan al wat oudere 1D Mark IV werken te verleiden niet over te stappen naar de Nikon D3S.

In de zomer van 2012 duikt het objectief nogmaals op, tijdens de Olympische Spelen mogen diverse fotografen aan de slag met een pre-productie-exemplaar. Hoewel een van de gelukkige fotografen enthousiast lijkt over het objectief, lijkt er toch nog het nodige te moeten worden aangepast, want het objectief is nu immers pas klaar voor productie.

Cano 200-400mm

Boordevol techniek

Een en ander zal te maken hebben met de bijzonder techniek in de 200-400mm f/4 1.4X. Allereerst is er natuurlijk de ingebouwde extender, volgens Canon voor het eerst in een 'op de markt verkrijgbaar objectief'. Doordat je de extender met een druk op de knop kunt inschakelen, kun je tijdens het fotograferen zeer gemakkelijk wisselen. Gebruik je een losse extender, dan zul je steeds je objectief moeten ontkoppelen.

Voor de elementen heeft Canon een aantal lades met exotisch glas opengetrokken. Zo worden onder andere fluoriet- en UD-elementen gebruikt. Bijzonder is ook de toepassing van twee verschillende coatings, zowel een Sub Wavelength Structure Coating als een Super Spectra Coating moeten reflecties, overstraling en schitteringen reduceren. Volgens Canon wordt de beeldkwaliteit van het objectief niet aangetast door het inschakelen van de adapter, bij losse extenders merk je vrijwel altijd een afname van de scherpte. Als kers op de slagroomtaart, is het objectief voorzien van een 4-stops Image Stabalizer.

Prijs en beschikbaarheid

Voordat je eind mei een sprintje trekt naar de fotowinkel, vergeet niet een blokje om te gaan langs de bank. Canon's EF 200-400mm f/4L IS USM 1.4X krijgt namelijk een adviesprijs mee van 11999 euro.

Canon 200-400mm

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Ton Niessing

Ik heb er nu drie op de testbank gehad, het zijn juweeltjes.