Canon-camera's draadloos aansturen

jesse kraal 3002 3
Je ziet ze wel eens langs het voetbalveld, tientallen camera's gemonteerd op een frame, aangestuurd met kluwen kabels of Pocket Wizards. Uit een patent blijkt dat Canon werkt aan een geïntegreerd radio-systeem dat beide oplossingen overbodig moet maken.

Al eerder werd bekend dat Canon werkt aan een systeem waarmee je draadloos flitsers aan kunt sturen met behoud van TTL. Dit systeem zou gebruik moeten maken van het betrouwbare radio-signaal, in plaats van infrarood of een door de ingebouwde flits aangestuurd systeem zoals we dat bij Nikon zien. Je camera's uitrusten met een dergelijk systeem heeft nog een voordeel, je kunt diezelfde zenders namelijk ook gebruiken om diverse camera's te koppelen. 

Canon Patent

Het systeem moet je niet alleen in staat stellen om met meerdere camera's tegelijkertijd foto's te maken, je moet ook een vertraging kunnen instellen zodat je juist vlak na elkaar kunt afdrukken. Dit staat in een patent, dat is te downloaden via PhotographyBay. Canon heeft relatief lang de kat uit de boom gekeken als het om draadloos flitsen gaat. Mocht de fabrikant besluiten de komende 1D-serie met dit systeem uit te rusten, kunnen ze mogelijk een voorsprong nemen op Nikon. Al is het natuurlijk afwachten wat de grote concurrent gaat doen.

 

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van arnold

Leuke en handige gadget, maar zit persoonlijk meer op GPS ondersteuning te wachten. Nikon heeft dit al langer beschikbaar door een GPS unit op de flitsschoen te plaatsen en een kabelte aan de zijkant van de camera te plaatsen. Voor Canon moet je eerst een peperdure Wireless File Transmitter (grip) kopen, voor je er een GPS unit aan kunt koppelen. Goedkopere camera's hebben tegenwoordig al een GPS ingebouwd zitten en dat is waar ik als reisfotograaf bij de nieuwe generatie dSLR's precies op zit te wachten. Geen geklooi meer met losse GPS ontvangers, die je onderweg apart van stroom moet voorzien en later aan je exif moet toevoegen, maar gewoon op het moment van afdrukken meteen de juiste coordinaten in je exif. Snap niet dat ze daar bij Canon nog niet opgekomen zijn.

afbeelding van Anonymous

Met de canon 7D is het ook mogelijk de flitser draadloos aan te sturen,
Durf alleen niet te zeggen of dit met behoud van TTl is.

Groeten jean-maurice

afbeelding van Anonymous

ik denk dat de vele sport- en persfotografen uit het professionele segment dit wel wat hoger inschatten als een 'handige gadget' ;)