Canon 5D Mark III met 22 MP en 61 AF-punten?

Canon 5D Mark III met 22 MP en 61 AF-punten?

jesse kraal 5856 1
Geen camera komt zo vaak voor in geruchten als de Canon 5D Mark III. Wellicht is het nog voor het einde van februari gedaan met de geruchten, want op 28 februari wordt vermoedelijk de langverwachte opvolger van de Canon 5D Mark II gepresenteerd.
Canon 5D mark III

Nu Nikon net haar D800 heeft gepresenteerd, kan grote concurrent Canon natuurlijk niet te lang stil blijven. Canon vormde in 2005 met de 5D het nieuwe segment van 'betaalbare' fullframe-camera's. In de zomer van 2008 zet Nikon de aanval in met de flink betere D700. Tweeënhalve maand later wordt de Canon 5D afgelost door de 5D Mark II, die op gebied van resolutie en filmfunctie een voorsprong heeft op de D700, maar achterblijft op gebied van autofocus.

Mysterie
Met wat voor camera fotografeert deze Japanner? Het zou zomaar de nieuwe Canon 5D Mark III kunnen zijn

Mark III of X?

Tussen de Canon 5D Mark II en diens opvolger zit nu al flink meer tijd dan tussen de 5D en de 5D Mark II, geruchten over de nieuwe fullframe-camera gaan terug tot augustus vorig jaar. Overigens is het niet zeker dat Canon kiest voor de toevoeging Mark III, net als bij de 1D-serie voorzien ze wellicht ook de 5D van een X-logo.

Canon XHet zou ook kunnen dat Canon beide toestellen op de markt gaat brengen, waarbij de 5D X een 45-megapixelsensor zou hebben en maximaal 3,4 beelden per seconde kan schieten. Dat gaat dan wel ten koste van de iso-prestaties. Volgens een bron van CanonRumors zou de 5D X een iso-bereik van 100-6400 iso krijgen, de 5D Mark III van 100-25600 iso.

22-megapixelsensor

Canon schroeft niet simpelweg de sensor uit de 1D X in de nieuwe 5D, waarschijnlijk krijgt de 5D Mark III een 22-megapixelsensor. Een zeer geringe winst van 1 megapixel ten opzichte van de huidige camera, al verwachten we grotere verschillen als het gaat om de beeldkwaliteit bij hoge iso-waarden.

Sensor
Stapt Canon uit de megapixelrace, net nu Nikon de aanval heeft ingezet of komt er ook een 45-megapixel 5D X?

Megapixelrace

Maar hoe zit het dan met die megapixelrace? Canon verraste immers vriend en vijand in 2008 met een 21-megapixelcamera. Nu is het juist Nikon dat verrast met de D800, met een resolutie die driemaal hoger is dan die van de D700. In een interview zegt Masaya Maeda van Canon daarover:

"If Canon thinks the market wants the high resolution models such as the 30+ MP of Nikon's D800, they can easily develop such products..."

Daarmee lijkt hij aan te willen geven dat Canon wel kán meedoen aan de megapixelrace, maar dat de markt daar helemaal niet om vraagt. Of dat Canon wel aan zo'n toestel werkt, maar dat dit niet de directe opvolger van de 5D Mark II is (zie de 5D X hierboven). Opvallend is het aantal scherpstelpunten van de nieuwe camera. Gingen er eerst geruchten over 19 af-punten, nu kunnen we volgens CanonRumors een 61-punts autofocus verwachten. Ook de opnamesnelheid zal flink opgeschroefd worden, naar 6,9 beelden per seconde.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Als je onderstaande link volgt zou je zo zeggen dat er toch (eindelijk) iets aan zit te komen......
[url]http://www.amazon.fr/Canon-EOS-5D-Mark-III/dp/2744094382/ref=sr_1_4?s=bo...