Canon 5D Mark III filmt nog beter zonder lowpass-filter

jesse kraal 5924 1
Er is een groot verschil in de verwerking van videobeelden tussen de Canon 5D mark II en de 5D Mark III. Laatstgenoemde is hierdoor beter bij weinig licht, maar de scherpte van de beelden is minder. Een waaghals schroefde zijn nieuwe camera uit elkaar en demonteerde het lowpass-filter.

Net als bij Jack Ass beginnen we met een 'Don't try this at home'-waarschuwing. Het uit elkaar schroeven van je Canon 5D Mark III is een precies klusje dat ook nog eens je garantie doet vervallen. Het hield James Miller echter niet tegen om precies dat te doen met zijn gloednieuwe camera.

5D Mark III
Je moet het maar durvern, je gloednieuwe Canon 5D Mark III openschroeven.
Foto: © James Miller

'Line skipping'

Om te snappen waarom Miller zijn 5D Mark III openschroefde, is het handig wat te weten over de manier waarop video tot stand komt. Bij de 5D Mark II werden simpelweg slechts 1080 van de 3744 horizontale rijen met pixels uitgelezen. 'Line skipping' wordt dat proces genoemd. De 5D Mark III leest vrijwel alle 3840 horizontale rijen pixels uit en verkleint het beeld vervolgens naar 1080 pixels in de hoogte. Groot voordeel zijn de veel betere ruisprestaties tijdens het filmen, nadeel is dat de scherpte van het beeld ook afneemt.

Meer scherpte, meer moiré

Miller redeneerde dat het weghalen van één van de twee lowpass-filters moest zorgen voor scherpere beelden. Zo'n filter is een klein beetje diffuus en zorgt er voor dat er geen moiré optreed in vlakken met een zich herhalende structuur. Het weghalen van zo'n filter levert in theorie dus scherpere beelden op maar vergroot de kans op moiré-vorming.

Volgens James Miller valt het met die extra moiré wel mee, terwijl hij naar eigen zeggen beduidend scherpere videobeelden weet te schieten. Ook op de foto-kwaliteit heeft het verwijderen van zo'n filter volgens Miller een positieve invloed.

Video-review van Philip Bloom

Miller is assistent van filmmaker Philip Bloom, die op zijn website een uitgebreide video-review plaatste van de Canon 5D Mark III. Ook hem viel de afgenomen scherpte op, maar voor de rest is hij zeer enthousiast over de nieuwe Canon. Vooral de sterk verbeterde ruisprestaties en de mogelijkheid om het geluid met een koptelefoon te monitoren en tijdens het filmen te kunnen regelen vallen in de smaak.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van WalterB

Bij de Mark II schijnt de verticale resolutie slechts ongeveer 700 lijnen te bevatten, die worden uitgesmeerd over 1080 lijnen.
Voordat iedereen zijn MkIII camera openschroeft: digitaal een unsharp mask filter toevoegen als de edit af is, schijnt ook goed te werken.