Canon 40mm f/2.8 pancake laat indrukwekkende prestaties zien

Julian 3684 1
Roger Cicala van Lensrentals.com heeft acht exemplaren van de nieuwe 40mm f/2.8 STM-pancake getest. Het compacte objectief laat indrukwekkende resultaten zien, zo is de scherpte in het midden en in de hoeken beter dan die van diverse L-objectieven.

Pancake-objectieven doen vanwege hun compacte formaat vaak concessies als het gaat om beeldkwaliteit. Bij de nieuwe EF 40mm f/2.8 STM, de eerste pancake van Canon, lijkt dat niet het geval te zijn.

Lensrentals.com heeft maar liefst acht exemplaren van het nieuwe objectief getest op een Canon 5D Mark II. De resultaten zijn erg consistent, de exemplarische verschillen zijn vrijwel te verwaarlozen.

Scherpte

Zowel in het midden van het beeld als in de hoeken presteert de 40mm f/2.8 pancake bij volledig open diafragma al zeer goed. Het diafragma knijpen naar f/5.6 levert nog iets betere prestaties op.

De 40mm f/2.8 STM kan zich meten met diverse Canon L-objectieven. Het platte objectiefje is iets scherper dan de 24-70mm f/2.8, 16-35mm f/2.8 en de Canon 45mm TS-E.

Canon 40mm testresultaten

Prijs en verkrijgbaarheid

Het objectief is in de VS inmiddels verkrijgbaar, in Nederland moeten we nog even wachten. Het prijskaartje is in Nederland vastgesteld op 279 euro. Flink meer dan de 199 dollar doe je in de VS voor de pancake neer moet leggen. Ook in Duitsland is de adviesprijs met 239 euro een stuk lager. We hebben bij Canon Nederland nog de vraag uitstaan waarom het prijsverschil zo groot is, de fabrikant heeft belooft hier nog op terug te komen.

Canon 40mm f/2.8 STM review

Volgende week verwachten wij een review-exemplaar van de Canon EF 40mm f/2.8 STM pancake. Zodra we het objectief binnen hebben zullen we jullie voorzien van testfoto's in volledige resolutie.

Canon 40mm f/2.8

afbeelding van Siem Lasseel

Één opmerking: deze lens is inderdaad héél scherp op f2.8, maar op f5.6 steken de bovengenoemde 'minder scherpere' lenzen toch boven deze lens uit.