Canon: 120 megapixel en 8K-video

Canon: 120 megapixel en 8K-video

Nadja Geskus 4737 2
Op de vijfjaarlijkse expo in Shanghai, toonde Canon de ontwikkelingen op hun nieuwste technologieën. De 120MP DSLR en de 8K video camera zorgen voor een bijzondere kwaliteit beelden.

Canon rondde onlangs hun vijfjaarlijkse expo af in Shanghai, China. Naast de presentatie van bestaande producten, is het ook een moment waarop Canon de ontwikkelingen van een aantal van hun nieuwste technologieën presenteert. Canon toonde dit maal een 120-megapixel DSLR. De camera is een complete uitwerking die draait om de 120MP sensor die voor het eerst werd tentoongesteld in 2010.

120MP afbeeldingen

Op de Shanghai Expo, de enige die werd geopend voor het grote publiek, was het mogelijk om te zien hoe de camera een scène fotografeerde, waarna je de geschoten beelden op een groot scherm kon bekijken. De bizarre hoeveelheid detail die werd gevangen door de 120MP was verbluffend. Wanneer de camera op de markt zal verschijnen, of hoeveel de camera gaat kosten werd niet gemeld, maar dat de camera er aan komt is een feit!

8K video

Maar dat was niet alles wat Canon aankondigde. Ook de 8K videocamera werd met trots gepresenteerd. 8K lijkt een gekke hoeveelheid video resolutie, dat is het ook, maar het is de volgende stap na 4K. 4K is nog niet eens verouderd en er verschijnt alweer iets nieuws op de horizon.

Geheugen

Of het nu 120 MP of 8K video is, de opslag zal groter en goedkoper moeten worden om alle gegevens op te slaan. RAW-bestanden van de 120MP sensor zijn maar liefst 214.1MB per stuk. Dat is drie tot vier keer de grootte van hoge resolutie camera’s die Canon, Nikon en Sony momenteel produceren. De 8K videocamera heeft een output van 11TB aan data per uur, wat direct wordt opgenomen op een SSD. Dat is waarschijnlijk meer data dan je huidige computer aan opslagruimte heeft. En dat is dan voor één uur video, niet eens genoeg voor een hele film.

Je ogen rollen er uit bij de gedachte aan 120MP afbeeldingen of 8K video’s en je portemonnee begint te verschrompelen als je denkt aan alle harde schijven en SSD’s die je nodig zal hebben als je wilt werken met deze technologie. Maar tegen de tijd dat deze technologiën mainstream worden, zal er zeer waarschijnlijk een oplossing zijn gevonden voor grotere en goedkopere opslag.

120 mp

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van shutterbug

maakt me wel nieuwsgierig naar de lenzen die een dergelijke resolutie aankunnen.

afbeelding van Rhboks

Als de sensor 24x36 mm is dan vergt het veel van de lensen . Is de sensor groter bijvoorbeeld 40x50 mm zoals de Sony 100mp sensor dan zijn goede lensen ook wel nodig maar dat is zeer haalbaar.