Canadese fotograaf maakt foto met sluitertijd van een jaar

sanne 7427 4
365 dagen en nachten richtte de Canadese fotograaf Michael Chrisman zijn pinhole-camera op de skyline van Toronto. Op 1 januari 2012 haalde hij de camera weg en toonde de wereld het resultaat.

Een jaar lang had het licht dat door de opening van de pinhole-camera viel de tijd om de skyline van de Canadese stad op het lichtgevoelige papier vast te leggen. De sluiter, die een pinhole-camera in feite niet echt heeft, stond zo'n 31,536,000 seconden open. Het resultaat laat de sporen zien die de opkomende en ondergaande zon achterlaat.

Michael Christman
Foto © Michael Chrisman

De gebruikte camera, een eenvoudige zwarte doos, had de fotograaf bevestigd aan een metalen box naast een scheepvaartmaatschappij. In de publieke ruimte dus. Christman gebruikte wat tape en stenen om de camera genoeg stabiliteit te geven om hem daar een jaar te kunnen laten staan, zo vertelt hij aan The Star. Uiteraard was de fotograaf blij dat zijn camera er na een jaar nog stond. In eerdere projecten die hij ondernam werd deze weleens gestolen.

Overbelicht

Christman maakte in plaats van film gebruik van lichtgevoelig papier in zijn camera. Met de tijd die hij nam om de foto te maken was het resultaat te overbelicht om in de donkere kamer met chemicalieen te ontwikkelen. Daarom gebruikte de fotograaf een scanner om de foto vast te leggen. Het origineel was daarmee verdwenen; het licht van de scanner wiste het beeld.

Michael Wesely
Foto © Michael Wesely

Voorganger

Christman is niet de eerste die een dergelijk project ondernam. Eerder was het naamgenoot Michael Wesely die de sluitertijd van zijn camera instelde op twee jaar en zijn lens richtte op het Berlijnse Postdamerplatz waar bouwvakkers werken aan een groot en modern winkelcomplex.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van jeroen middelbeek

fantastisch! maar zie ik op deze foto alleen zonsondergang of is het de opkomende zon en is de foto in spiegelbeeld geplaatst?

afbeelding van jesse kraal

Elke lichte baan is een cyclus van de zon. De foto is eigenlijk een tikje onderbelicht, omdat de stad zelf relatief donker is. Maar een stopje overbelichten betekend dat je  belichtingstijd veranderd van 1 naar 2 jaar... Als je dit interessant vindt, kun je googelen op solargraphy.

afbeelding van longneck

De bovenste foto noemt men solargraphy. Ik heb er zelf met een "sluitertijd" tot 3 maanden. Op fotogevoelig papier.

De onderste foto moet in ps omgezet zijn naar z/w. Bij het zo lang belichten van fotogevoelig z/w papier krijg je namelijk een gekleurde versie zoals de bovenste. Ontwikkelen en fixeren is er niet bij,dat klopt. Om heel eerlijk te zijn heb ik m'n twijfels over de authenticiteit van de onderste foto. Alsof hij dus in etappes is gemaakt. nergens valt te lezen hoe Wesely deze foto's precies heeft geproduceerd. Zijn site is erg summier.

afbeelding van jesse kraal

Hij gebruikt geen papier maar 4x5 negatieven met een zelfgemaakte chemie, tenminste, dat is wat ik ooit gelezen heb.