Canadees onderzoek onderstreept belang fotografie in de zorg

Canadees onderzoek onderstreept belang fotografie in de zorg

Jasper van Bladel 620 0
Een nieuwe studie uit Canada beschrijft een potentieel gebruik van fotografie in de zorg. 10 patiënten met hartritmestoornissen werden een half jaar lang gevolgd naar aanleiding van foto’s die ze zelf namen.

De onderzoekster, professor Kathy Rush van de University of British Columbia, gaf camera’s aan 10 patiënten die allemaal nog zelfstandig wonen in kleine dorpjes met maximaal 7000 inwoners. Ze vroeg hen om dagelijks een serie foto’s te maken om de problemen en zaken die normaal gezien niet bij een dokter ter tafel komen zichtbaar te maken. De foto’s geven een inzicht in hoe het is om als patiënt zelfstandig te leven in een kleine gemeenschap. Iedere twee weken werden de verzamelde foto’s opgestuurd naar Rush. Ze volgde hen op die manier zes maanden lang.

Inzicht

De ouderen zijn natuurlijk geen geboren fotografen, maar de foto’s gaven Rush een inzicht in wat er precies aan de hand is in het leven van de patiënt. Context en het verhaal achter een persoon zijn uiteraard ook van groot belang en dat is precies wat deze foto’s haar gaven.

Artikel

Haar bevindingen schreef ze op in een medisch artikel: Kathy L Rush, Nelly D Oelke, Matt Shay, Chloe Pedersen. Seeing the rural healthcare journeys of older adults with atrial fibrillation through a photographic lens. Rush is ervan overtuigd dat gebruik van fotografie binnen de gezondheidszorg een groter inzicht in de hulpvragen en behoeften van de patiënt kan brengen, zeker op afgelegen plekken waar minder medische specialisten te vinden zijn.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper