Cameratelefoons drijven sensormarkt aan

Julian 463 0
Van alle in 2008 geproduceerde beeldsensoren vond 81 procent zijn weg naar een cameratelefoon. Ook laptops en monitoren met webcam vormen een steeds groter aandeel in de sensormarkt.

Volgens het onderzoek van In-Stat is met name de stijgende populariteit van telefoons met twee camera’s – één om foto’s te maken en één voor videocommunicatie – in Azië oorzaak van het grote aandeel. Digitale camera’s nemen momenteel de tweede plaats in.

Ook de toepassing van beeldsensoren in laptops en monitoren blijft flink groeien. Een paar jaar geleden voorzag alleen Apple haar computers en laptops van een ingebouwde webcam. Anno 2008 bieden bijna alle computerbouwers dit aan. Volgens In-Stat zal deze markt in 2011 de op twee na grootste toepassing zijn voor beeldsensoren en wordt de digitale camera naar de derde plek verdrongen.

Cmos vs CCD

87 procent van de in 2008 geproduceerde beeldsensoren was van het cmos-type. In de digitale fotografie is de ccd-sensor nog altijd het meest gebruikt. Pas in 2013 zal ook het merendeel van deze markt uit cmos-sensoren bestaan voorspeld In-Stat.