Camera's uit een zoutvaatje

Julian 856 0
Het Fraunhofer instituut heeft een microcamera ontwikkeld van 1 x 1 x 1 millimeter, ongeveer net zo klein als een grove zoutkorrel. De cameramodule is zeer goedkoop te produceren en kan met name veel betekenen voor de medische industrie.

De microcamera, ontwikkeld in samenwerking met Duitse sensormaker Awaiba, heeft een resolutie van 250x250 pixels en kan voor enkele euro's geproduceerd worden.  Vanaf 2012 moeten de eerste 'wegwerpendoscopen' op de markt komen. Momenteel is werken met een video-endoscoop voor inwendig onderzoek een dure aangelegenheid. De slangen worden meerdere malen gebruikt en moeten daarom zeer grondig schoongemaakt worden.

Goedkoop

Cameramodules bestaan uit een sensor en een lens. Een sensor wordt uit een wafer gesneden. Op een enkele wafer passen 28.000 sensoren benodigd voor de microcamera. Normaal gesproken worden sensoren eerst uitgesneden en vervolgens afzonderlijk van een lens voorzien, een tijdrovend en duur proces. Met een nieuwe productiemethode kan de complete sensor-wafer voorzien worden van een zogenaamde lens-wafer. Vervolgens hoeven de microcamera's enkel uitgesneden te worden, wat de kosten aanzienlijk doet dalen.

Kwaliteit

De microcamera's moeten betere kwaliteit bieden dan huidige endoscopen. De nieuwe module is klein genoeg om compleet in de tip van een endoscoop te verwerken. Huidige modellen hebben een lens in de tip en de sensor aan het einde van het glasvezel, wat de beeldkwaliteit vermindert.

Auto-industrie

Naast medische toepassingen zou de camera geschikt zijn voor de auto-industrie. Volgens de onderzoekers kunnen de microcamera's achteruitkijkspiegels vervangen. Ook zien ze mogelijkheden om de camera's oogbewegingen te laten meten, zodat bestuurders gewaarschuwd kunnen worden als ze wegdommelen.