Cameraconcept berekent esthetiek

Julian 756 0
De Nadia is een concept van Andrew Kurpesian. De camera beschikt over een lcd, maar in plaats van beeld toont het scherm enkel een percentage. De camera berekend namelijk hoe ‘mooi’ je foto wordt.

De Nadia berekent de esthetische kwaliteit van de foto, aan de hand van de ACQUINE-engine. Deze 'Aesthetic Quality Interference Engine' is een online project, waarbij elke geuploade foto beoordeeld wordt op de esthetische kwaliteit. Slimme algoritmes voorzien vervolgens elke geuploade foto van een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de esthetische kwaliteiten van de foto.


Andrew Kurpesian, student aan de Berlijnse University of Arts, integreerde het systeem in zijn Nadia cameraconcept. De zwarte doos in feitelijk een Nokia N73 met omhulsel, maar het idee is er. De camera toont geen beeld, enkel het cijfer hoe ‘mooi’ het vastgelegde moment is.

Hoewel het concept van Kurpesian waarschijnlijk niet de huidige fotografieprincipes zal overnemen, is het een interessante kijk op de toekomst. De student vraagt zich af hoe creatieve processen met dergelijke techniek in de toekomst mogelijk zullen veranderen.