Camera obscura vanbinnen bekijken

Camera obscura vanbinnen bekijken

Nadja Geskus 1588 0
Collaborative kunstenaars Anna Heinrich en Leon Palmer hebben een camera obscura gemaakt, die je van binnenuit kunt bewonderen. Het effect is duidelijk zichtbaar in de ruimte, zodra de deur stevig wordt dichtgetrokken.

Iedereen kent het effect van een camera obscura. Een donkere ruimte met een klein gaatje in de wand. Het licht projecteert de afbeelding van buitenaf, ondersteboven op de tegenoverliggende wand. Anna Heinrich en Leon Palmer hebben een ondergrondse camera obscura gemaakt, die zo groot is, dat je hem van binnen kunt bewonderen. Het landschap van buiten wordt geprojecteerd op de muur.  

Bewegend schilderij

De kunstenaars noemen hun installatie ‘The Reveal’ en hij is in Hadleigh Country Park, Essex te bezichtigen. De kamer is in een heuvel gemaakt, zodat alles goed verduisterd wordt. Het interieur is van duurzaam eikenhout. De lens in de deur bevestigd, die voor de beeldprojectie zorgt. Dit gebeurt echter alleen, wanneer de deur strak dichtgetrokken wordt. De openluchtscène is een continue veranderend beeld, wat een uitzicht geeft over de glooiende heuvels van de aarde. Het altijd veranderende landschap wordt op die manier een kunstwerk aan de muur. Een constant bewegend schilderij. 

Uitnodiging

De Reveal biedt plaats aan vier of vijf mensen tegelijk en is bereikbaar via een pad in het park. De ruimte is groot genoeg voor rolstoelen en nodigt iedereen uit om te komen zitten en de wereld te ervaren op een onverwachte manier.

camera obscura

camera obscura

camera obscura

camera obscura

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja