Camera legt hele leven vast

Julian 729 0
Het Britse Vicon gaat een camera produceren die je ‘hele leven’ vastlegt. De ViconRevue maakt elke 30 seconden een foto, maar kan ook geactiveerd worden door beweging of lichaamswarmte.

Het project is afkomstig van Microsoft, waar het onder de naam SenseCam ontwikkeld werd. De camera is oorspronkelijk bedoeld voor Alzheimerpatiënten. Uit onderzoek bleek dat mensen met geheugenverlies bij gebruik van het toestel en het regelmatig terugkijken van de gemaakte foto’s, veel meer onthouden.

Vicon heeft een licentie gekregen van Microsoft om de draagbare camera op grote schaal te gaan produceren. De camera komt als ViconRevue op de markt en kan 30.000 foto’s met vga-resolutie opslaan op het ingebouwde geheugen van 1GB. Het toestel kan zo ingesteld worden dat elke 30 seconden een foto gemaakt wordt, ook kan de camera regeren op wat er zich in de omgeving afspeelt. Een infraroodsensor detecteert lichaamswarmte en een lichtsensor meet het omgevingslicht. Bij veranderingen wordt een foto gemaakt.

Het toestel zal binnen een paar maanden op de markt gebracht worden voor onderzoekers en medische toepassingen. Vicon wil in 2010 echter ook een consumentenmodel op de markt brengen. De prijs zal naar verwachting zo’n 500 Britse ponden bedragen.