Camera kopen? Huren kan ook

Redactie 1493 0
Een mooie camera, een setje goede objectieven en nog wat accessoires. Het liefst schaffen we het allemaal aan zodat we trotse bezitters kunnen zijn. Toch besluiten we steeds vaker apparatuur te huren, zo blijkt uit onderzoek van Adriaan Monschouwer.

Voor fotografenondernemen.nl besloot Monschouwer eens een kijkje te nemen op de huurmarkt voor fotoapparatuur. Hij vroeg zich af of kopen nog altijd populairder is dan huren of dat huren het nieuwe kopen wordt en toekomst heeft. Zijn idee was dat door de krimpende markt waar budgetten steeds smaller worden, fotografen nu sneller voor huren kiezen. Hij ging langs bij verhuurbedrijven en sprak met deskundigen om zijn aanname te toetsen aan het werkelijke gedrag van fotografen.

Drie specialisten

Monschouwer ging op bezoek bij drie bedrijven die apparatuur verhuren en fotolocaties inrichten: 711 Rent dat sinds drie jaar in Amsterdam gevestigd is, [s]color|marx en Calumet. Alle drie de bedrijven bevestigden Monschouwers gedachte dat de budgetten onder druk staan, waardoor huren aantrekkelijker wordt. Volgens Calumet is het echter wel zo dat ondanks de toename aan huurders, de huuromzet is gedaald. Dit omdat de huurprijzen steeds lager werden de afgelopen jaren.

Fotograferende leken

Behalve de stijging van het aantal huurders zijn de drie bedrijven het ook over een aantal andere zaken eens. Zo zien ze alle drie een trend ontstaan onder fotografen die zelf steeds minder weten van fotografie en hun apparatuur. Zo vertelt Eric Berenbroek van 711 rent: ‘Tegenwoordig is iedereen fotograaf. Een paar hippe trimschoenen, een leuk kapsel en een camera en je bent fotograaf. De meeste kunnen niet met licht omgaan, maar hebben wel werk. Dan komen ze hier en vragen aan ons wat ze moeten huren en hoe ze het moeten gebruiken. Je zou toch denken dat een fotograaf dat zelf zou moeten weten.’

Vrouwen en video

Ook zien de bedrijven het aandeel vrouwelijke fotografen dat veel welwillender tegenover huren staat dan mannen groeien. Tot slot is de Canon 5D Mark II het populairste artikel onder de huurders. Volgens de bedrijven komt dat door de geliefde video-functie van de camera.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie