Calling Sweden: fotoserie op basis van toeval

Calling Sweden: fotoserie op basis van toeval

Jasper van Bladel 1308 0
'Bel met een Zweed', was een bijzondere reclamecampagne van het Zweedse bureau voor toerisme. Precies zoals de naam van de campagne vermoedt, kon je bellen met een random Zweeds telefoonnummer om zo verbonden te worden met een totaal onbekende inwoner van Zweden die je dan meer zou kunnen vertellen over het Scandinavische land. Fotografe Jennifer Leahy deed dit en ging naar Zweden om een fotoserie te maken over deze ontmoetingen.

Een leuke actie van het toerismebureau, maar de Amerikaanse fotografe Jennifer Leahy zag er méér in dan alleen een leuk telefoongesprek. Ze belde dagen achter elkaar met een vreemde Zweed en vroeg hen van alles over het voor haar relatief onbekende land. Maar daar bleef het niet bij: ze stapte in het vliegtuig en ging een aantal gesprekspartners en hun families portretteren in Zweden.

 

 

Toeval

Zo ontstond ‘Calling Sweden’, een fotoserie die volledig op toeval berust. Ze kwam bij de Zweden thuis en fotografeerde hen en hun familie, hun maaltijden, hun bezigheden en hun feestjes. De fotografe is verbaasd over de vriendelijkheid van mensen die ze voorheen helemaal niet kende en vraagt zich af wat je als mens allemaal niet mist in het leven als één enkel telefoongesprek kan leiden tot zulke interessante contacten.

De foto’s zijn hier te zien.

 

New High Coast post; link in bio. Met Kenneth and Stefan just north of Örnsköldsvik, on my way to Luleå. #swedencalledmeback

Een foto die is geplaatst door Jennifer Leahy (@jmleahy) op

 

The next hit band out of Sweden: you saw them here first.

Een foto die is geplaatst door Jennifer Leahy (@jmleahy) op

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper