Cactus introduceert Wireless Flash Tranceiver V6

Jooshua Franssen 4157 1
Cactus introduceert de Cactus Wireless Flash Transceiver V6. Ten opzichte van de V5 is de V6 een grote stap voorwaarts. Zo stelt de V6 je onder andere in staat om draadloos de flitsintensiteit van je reportageflitsers aan te passen.

De meeste goedkope draadloze triggers doet niet meer dan een signaal afgeven dat er geflitst moet worden. Je moet de flitsintensiteit op de flitser zelf aanpassen. Cactus zegt dat je met de nieuwe Wireless Flash Transceiver V6 draadloos de flitsintensiteit van TTL-flitsers in kunt stellen van vrijwel ieder merk. Ook is het mogelijk om flitsers van meerdere merken te combineren. De Cactus V6 werkt tot afstanden van 100 meter.

Profielen

De Cactus Wireless Flash Transceiver V6 komt voorgeladen met profielen voor 30 verschillende reportageflitsers.  Van de bekende merken zoals Canon en Nikon, maar ook third party-flitsers van Metz en Nissin. Indien je een flitser gebruikt die geen voorgeprogrammeerde profiel heeft kun je zelf een profiel aanmaken en dat toevoegen aan de Cactus V6-trigger.

TTL Pass-through

Je kunt de Cactus V6 Tranceivers ook inzetten om gebruik te maken van TTL Pass Trough. Hierbij reageert de flitser hetzelfde als deze op de camera zou staan, maar met behulp van de tranceivers kan de flitskop dus los geplaatst worden. Tegerlijkertijd kunnen andere flitsers nog handmatig bediend worden.

Groepen

Met de Cactus V6 kun je een maximum van vier groepen flitsers over 16 kanalen bedienen. Het voordeel van de V6 is dat je de flitssterke draadloos kunt aanpassen in stappen van 1/10e stop. Wanneer je meerdere flitsers in een groep gebruikt, met verschillende richtgetallen, zijn de lichtsterktes verschillend. Een speciale 'benchmark'-optie meet hoeveel licht een flitser afgeeft en stelt deze vervolgens in zodat er een uniforme hoeveelheid flitslicht wordt afgegeven

Features

Een van de overige functies is de mogelijkheid aangesloten flitsers in een specifieke volgorde te laten flitsen. In de 'Lo Power' stand is een zeer korte flits mogelijk. De ingebouwde usb-aansluiting stelt je in staat om zelf de firmware en flitsprofielen te updaten, of een optioneel extern usb-powerpack te gebruiken in plaats van batterijen. 

Cactus Wireless Flash Transceiver V6

Prijs en beschikbaarheid

De prijs voor één Cactus Wireless Flash V6 ligt rond de 60 euro. Voor het gebruik van de trigger heb je er minimaal twee nodig. Fotokonijnenberg levert een Cactus V6 duo-set voor 104 euro.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua

afbeelding van Henri

'TTL Pass-through' is een vreemd verhaal;

Wanneer je de gebruiksaanwijzing van de V6 download op de site van Cactus lees je op blz. 17 dat de V6 geen TTL signaal draadloos doorgeeft maar dat het een signaal uitzendt waardoor de flitser zich gedraagt alsof er een TTL-signaal is afgegeven.
Een verhaal dat ik niet helemaal begrijp en waarvan ik niet snap waarom dit zo gedaan wordt.
Heeft dat met patenten omzeilen te maken en is het resultaat gelijk?

Zou mooi zijn wanneer de redactie van Digifoto Pro deze nieuwe Cactus eens stevig aan de tand zou voelen en zou vergelijken met bijv. een paar Originele Canon 600EX-RT's + Transmitter ST-E3-RT in de praktijk......

Ik overweeg al heel lang de aanschaf van 2x 600EX-RT met de Speedlite Transmitter ST-E3-RT, maar ik vind de investering belachelijk groot.
Wanneer ik hetzelfde effect bereik met mijn 2x 580EX II en 3x Cactus V6 zou dat natuurlijk fantastisch zijn!