B+W Filters: Ideaal en onmisbaar voor filmer en fotograaf

B+W Filters: Ideaal en onmisbaar voor filmer en fotograaf

Jasper van Bladel 1916 0
Soms kan een filter je als fotograaf of filmer goed helpen om beelden te maken die je zonder filter niet zou kunnen maken. De filters van B+W zorgen ervoor dat je in die omstandigheden toch kunt werken. We hebben wee verschillende B+W filters getest.

Er zijn legio situaties te bedenken waarbij je tegen beperkingen aanloopt tijdens het fotograferen of filmen. Dat kunnen technische beperkingen zijn, op het vlak van je camerabody of objectief. Maar ook de weersomstandigheden kunnen je parten spelen. En dan kan het ook nog een combinatie van de twee zijn, waardoor je net niet de beelden krijgt die je eigenlijk zou willen maken. Een filmer kan bijvoorbeeld in de problemen komen als de zon opeens doorkomt tijdens het filmen, of als hij plots van binnen naar buiten moet lopen tijdens opnames. Over- of onderbelichting ligt dan op de loer. Bij de fotograaf ligt het gevaar ook bij overbelichting, vooral als overdag met een langere sluitertijd gefotografeerd wordt.

Oplossing

Deze beperkingen zijn vervelend, zeker als je een bepaald beeld in je hoofd hebt en per se wilt of moet gaan maken. De foto of video niet of op een ander moment maken kan dan een oplossing zijn. Want sommige zaken in fotografie zijn nu eenmaal onverenigbaar, zou je zeggen. Een korte sluitertijd en een donker café bijvoorbeeld. Of een zomerdag en een lange sluitertijd.

Lange sluitertijd

Voor die laatste situatie is echter een oplossing voorhanden. Als je lange sluitertijden wilt gebruiken, bijvoorbeeld om beweging te laten zien, of om water te laten verstillen, kan een grijsfilter de oplossing zijn.  Zonder zo’n filter loop je al snel tegen het feit aan dat je moet kiezen tussen een goed belichte foto of een overbelichte foto met het gewenste effect. Een lange sluitertijd gebruiken bij helder licht betekent immers vrijwel altijd een overbelichte foto.

Grijsfilter

Op zo’n moment is een filter van B+W de oplossing. We hebben van importeur Degreef & Partner twee filters op de redactie te logeren voor een test. De eerste is een B+W 103 MRC grijsfilter. Een filter dat je bij fotografie de mogelijkheid geeft om door de drie stops extra grijsdekking te kiezen voor een langere sluitertijd of voor een extra klein diafragma. De keuze ligt bij de fotograaf, al zal de keuze waarschijnlijk eerder vallen op de langere sluitertijd in combinatie met een goed statief. Met een extra klein diafragma, zeg f/16, kan het zijn dat de algemene scherpte van het beeld afneemt. Een filmer kan op zijn of haar beurt profiteren van de extra grijsdekking als gefilmd wordt in de volle zon.

Verstilling

Zo’n langere sluitertijd kan je foto’s een totaal andere uitstraling geven. Verstild water geeft een foto al snel een filmische en wat mysterieuze sfeer. Een sluitertijd van twee of drie seconden levert overdag al het gewenste effect, in combinatie met een qua scherpte optimaal diafragma van f/7.1 tot f/11. Zelfs het water van een recht-toe-rechtaan kanaal krijgt een mooie verstilling bij gebruik van dit grijsfilter. Het spreekt vanzelf dat je met een waterval of een tropisch kolkende rivier een veel spectaculairder resultaat kunt verwachten. In zo’n situatie kan een filter van B+W je echt doen excelleren.


Op deze foto is duidelijk verschil te zien tussen een foto gemaakt met B+W grijsfilter, en een foto gemaakt zonder dat filter.

Ideaal

Een dergelijk filter is dus een ideaal en onmisbaar hulpmiddel voor de fotograaf en filmer. Bij het B+W 103 MRC ND grijsfilter is het wel zo dat je aan de drie stops grijsdekking die het filter biedt gebonden zit. Maar ook voor situaties waarin je meer flexibiliteit nodig hebt, heeft B+W een filter in het assortiment. Het B+W Vario MRC Nano XS-Pro-filter biedt in dat geval uitkomst. Dat filter is eigenlijk een aantal filters in één filter verenigd. Doormiddel van een draairing kun je het filter traploos vijf stops verstellen. Standaard levert het filter in de minst verduisterde stand een extra grijsdekking van anderhalve stop.

Variabel

Op deze manier kun je met één enkel filter inspelen op elke lichtomstandigheid of wens. Het verstilde water kun je op deze manier verkrijgen in de schemering, maar ook in de middag. Een filmer is ook enorm geholpen met een variabel grijsfilter. Hij of zij kan de grijsdekking tijdens het filmen traploos instellen, zodat een overgang van binnen naar buiten zonder onder- of overbelichting verloopt. Dat is een erg belangrijk argument voor de filmer.


In deze foto hebben we vijf foto's, gemaakt met het variabele B+W filter, gecombineerd.

MRC Nano

Het filter is voorzien van een MRC Nano-coating, die ervoor zorgt dat reflecties worden gereduceerd en strooilicht wordt vermeden. De Nano in de naam staat voor een doorontwikkeling die zorgt voor extra afstoting van vuil. Het filter is voorzien van een zevenlaags coating die de hardheid van het glas verhoogt. Op die manier is het filter minder gevoelig voor vuil en krassen. De twee filters voelen zeer verfijnd en kwalitatief aan. De Duitse fabriek van Schneider Kreuznach staat voor vakmanschap, ook hecht men zeer veel waarde aan precisie en strenge kwaliteitscontrole.

Filtermaat

De filters zijn dus erg handig, flexibel inzetbaar en kwalitatief bijzonder hoogwaardig. Wij hebben de twee filters getest op een Nikon D810 met Nikkor 28mm f/1.8-objectief, maar de verschillende B+W filters zijn verkrijgbaar in de meeste gangbare filtermaten. De prijs van het B+W 103 MRC grijsfilter loopt uiteen van €69 tot €239, afhankelijk van de filtermaat. Het variabele filter kost €239 tot €369, ook afhankelijk van de gewenste filtermaat. Meer informatie over de filters van B+W is te vinden op de website van Degreef & Partner.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper