Burtynsky stelt galerie met 10.000 jaar houdbare prints voor

Redactie 448 0
De Long Now Foundation bouwt een klok die 10.000 jaar lang zal tikken, ter bevordering van het

Long Now
De Long Now Foundation is van plan een grote mechanische klok te bouwen in een afgelegen berg (waarschijnlijk Mount Washington). De klok zal 10.000 jaar lang blijven tikken en wordt vergezeld van een bibliotheek. De klok moet tegenwicht bieden aan het ons huidige denkbeeld, waarin alles sneller en goedkoper moet. Het doel is het ‘lange termijn denken’ te promoten. 

Pelgrimsoord
Volgens Edward Burtynsky zou de locatie wel eens pelgrimsoordachtige proporties aan kunnen nemen. Om de toekomstige ‘pelgrims’ een meerwaarde te bieden en een culturele context te geven, stelt de Canadese fotograaf een galerie voor met eigentijdse foto’s die net als de klok, 10.000 jaar ‘houdbaar’ zijn.

Printtechniek
Het vinden van een techniek om foto’s zo lang te kunnen behouden bleek een behoorlijke opgave. In eerste instantie zocht Burtynsky de oplossing in inktjet-prints met hoogwaardige pigmenten die gebruikt worden voor het spuiten van auto’s. Uiteindelijk kwam hij terecht bij een printproces uit 1855: de 'Carbon transfer print'. Een tijd- en geldrovend proces, wat enkel nog door een handjevol bedrijven wereldwijd wordt uitgevoerd. De foto’s zouden worden afgedrukt op speciaal papier, wat niet erg gevoelig is voor schommelingen in de atmosfeer (temperatuur en luchtvochtigheid).

Ondanks dat er een oplossing voorhanden ligt, wordt gehoopt dat vooruitgang van de inktjet-technologie, nog voor het verschijnen van de galerie (in zo’n 5 tot 10 jaar) een minder kostbare maar even duurzame methode oplevert.

Galerie
Burtynsky stelt voor om verschillende exposities te tonen bij de klok. Elk beheerd door een andere fotograaf en bestaande uit ongeveer 20 afbeeldingen die onze eigentijdse wereld representeren. Ook de industriële landschapsfoto’s van Burtynsky zelf zullen plaats krijgen in de galerie. Al 25 jaar lang focust de fotograaf zich op de industrialisering van het landschap om ons heen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie