Burgerrechtenfotograaf Bob Fitch overleden

Burgerrechtenfotograaf Bob Fitch overleden

Redactie DIGIFO... 828 0
Afgelopen vrijdag is burgerrechtenfotograaf Bob Fitch overleden. In de jaren 60 van de vorige eeuw was Fitch een belangrijke fotograaf bij de strijd om mensenrechten in de Verenigde Staten en was onder andere huisfotograaf van Martin Luther King.

Fitch begon met fotografie toen zijn kerk vroeg of er foto's waren van de problemen op straat waar hij actief mee werkte. Hij praatte met professionals, volgde een aantal gratis cursussen bestudeerde het werk van grootheden als Dorothea Lange en Henri Cartier-Bresson. Hij kwam er al snel achter dat hij een goed oog voor fotografie had en besloot hiermee door te gaan.

Strijd om mensenrechten

Het duurde niet lang voordat hij door de rechterhand van Martin Luther King werd gevraagd om foto's te maken van de mensenrechtenbeweging die een eind wilde brengen aan rassenscheiding. Hij was vereerd, maar wist dondersgoed waarom ze hem hadden gevraagd. Zo zei hij in een interview dat de beweging simpelweg geen gekleurde fotograaf het veld in konden sturen, omdat deze mishandeld en vermoord zouden worden.Bob Fitch

Bob Fitch werd ook wel 'Bullet Bob' genoemd, omdat elke foto die hij nam een 'kogel van waarheid in het hart van het kwaad' werd. In 2014 overhandigde Fitch zijn collectie van ongeveer 275.000 foto's  aan de Martin Luther King Jr. onderzoeks- en onderwijsinstituut van de universiteit van Stanford.

Fitch overleed afgelopen vrijdag aan de complicaties van Parkinson in zijn huis in Californië. Hij is 76 jaar geworden.

Afgelopen maart overleed ook burgerrechtenfotograaf Bob Adelman.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie